MAN (20) OPGEPAKT VOOR SPOOKTELEFOONTJES
donderdag 19 december 2019 Damwâld
 

Een 20-jarige man uit de gemeente Dantumadiel is woensdag door de politie van Denemarken opgepakt. Dit gebeurde op verzoek van de politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie (OM). De man wordt verdacht van het plegen van spooktelefoontjes richting verschillende hulpverleningsinstanties, bedrijven en willekeurige burgers. Door het OM wordt aan Denemarken de uitlevering gevraagd van de verdachte. De duur van een dergelijke procedure is nog niet bekend en hangt onder andere af van de medewerking van de verdachte.

Onderzoek
Sinds begin 2019 hebben verschillende bedrijven waaronder politie, DV&O, brandweer, ziekenhuizen, verloskundepraktijken, hotels en willekeurige burgers meerdere telefoontjes gehad. Zogenaamde prankcalls/neptelefoontjes danwel conferencecalls. Hierbij werden valse meldingen gedaan, mensen bedreigd en/of telefoonlijnen/centrales met elkaar verbonden. Lijnen van verschillende hulpverleningsinstanties werden bezet gehouden. Een ziekenhuis in Nederland werd in één maand meer dan 1000 keer gebeld. Hij uitte ook bedreigingen richting verschillende ziekenhuizen. Of hij belde een willekeurig iemand, deed zich voor als politieman en vertelde dat er een dierbare was overleden.

Aanhouding
De 20-jarige verbleef niet alleen in de gemeente Dantumadiel maar reisde regelmatig zowel door Nederland als door andere landen. Dat de verdachte is aangehouden betekent niet dat het onderzoek is afgelopen. Dit is nog in volle gang. Zodra de verdachte in Nederland is zal de politie hem verhoren.