HARKEMA-OPEINDE TEGEN WTOC IN EERST HELFT BESLIST
zondag 03 november 2019 Harkema
 

De thuiswedstrijd tegen WTOC heeft Harkema-Opeinde minder problemen opgeleverd dan vooraf werd verwacht. Nog voor de klok op 30 minuten stond, had de thuisploeg het pleit beslecht door drie keer te scoren. Toen op slag van rust ook nog de 4-0 viel, was de tweede helft – waarin niet meer gescoord zou worden – een formaliteit. Na de tweede driepunter op rij lonkt voor “De Heide” de subtop. Meer nog dan dat leidde het vertoonde spel tot tevredenheid. Waar Harkema vorige week in Garyp met een zege rijk werd bedeeld, was er aan de overwinning tegen WTOC niets gestolen. Harkema was baas op het veld.

Desondanks begon de middag voor de groengelen met een tegenvaller. In de warming-up voor de wedstrijd raakte voorhoedespeler Hilbrand Benedictus geblesseerd. Dat noopte trainer Jan van Dijk tot een omzetting. Van Dijk en zijn staf kozen er voor om verdediger Albert Veenstra in de aanval te posteren. Dit was een gok, maar wel eentje die bijzonder goed uitpakte. De WTOC-ers kregen in het eerste bedrijf geen enkele grip op de blonde krachtpatser. Bij drie van de vier gescoorde doelpunten speelde Veenstra een prominente rol. Toch is het allesbehalve terecht de uitstekende eerste helft op het conto van Albert Veenstra te schrijven. Aan Harkemaster zijde scoorde iedereen een ruime voldoende. Verdedigend werd er nauwelijks iets weggegeven en voor het vijandelijke doel was Harkema vlijmscherp. Ondanks dat was de eerste kans voor de Westergeest-Triemen-Oudwoude-Combinatie. Rasvoetballer Sybren Bosma stuurde Tedo de Bruin op rechts weg, die op zijn beurt Jaap de Bruin voor het doel in stelling bracht. De tegendraadse inzet die volgde, ging rakelings naast. Harkema nam het initiatief hierna in handen en in minuut 8 was het raak. Albert Veenstra zette goed door na een onderschepte dieptepass, heroverde de bal en legde deze opzij naar Daniël Postma. Met een strak schot in de verre hoek opende Postma de score. Acht minuten later werd er weer gejuicht aan thuiszijde. Dit bleek verspilde moeite. De treffer die Albert Veenstra scoorde uit een voorzet van Alex van der Tuin, werd wegens buitenspel afgekeurd. Het was uitstel van executie voor de gasten. In de 22ste minuut was het alsnog raak. Toen de 2-0 een feit was, werd het twee minuten later ook meteen 3-0. Eerst was het Hille Postma die op het middenveld een goede interceptie pleegde en Alex van der Tuin aanspeelde. Die stuurde Paul van der Heide op rechts weg, die vervolgens de bal op het hoofd van Van der Tuin legde. De kopbal van Van der Tuin had waarschijnlijk geen doel getroffen. Omdat WTOC-verdediger Taede van der Ploeg de bal schampte, caramboleerde de bal toch in de touwen. Nog geen honderdtwintig tellen later kwamen deze touwen weer in beweging. Uit een voorzet van Paul van der Heide knikte Albert Veenstra het leder voor het doel. Hier stond de alerte Hille Postma klaar, die de 3-0 binnen prikte.


Pas nadat Chris Hoeksma in de 35ste minuut een afgeslagen hoekschop van Paul van der Heide in kansrijke positie over het doel jaagde, liet WTOC in aanvallend opzicht weer iets van zich horen. Jilles Bosma krulde de bal voor het Harkema-doel, waar Jaap de Bruin van dichtbij keeper André de Graaf op zijn pad vond. Er volgde hierop een serie corners, waarbij het voor de thuisploeg oppassen was geblazen. WTOC slaagde er niet in te scoren. Toen Harkema dit in de 44ste minuut wel deed, was de wedstrijd definitief over. Paul van der Heide en Alex van der Tuin zetten een combinatie op bij de cornervlag. Van der Heide kreeg alle tijd een voorzet in te brengen. Deze voorzet werd tot assist gepromoveerd door Albert Veenstra, die koppend verlengde. Voor de vierde keer kon WTOC-doelman Hoiting de gang naar het net maken. Zoals wel vaker het geval is bij ploegen die halverwege dik voor staan, was het heilige vuur er bij Harkema na de pauze af. Het tweede bedrijf begon nog hoopvol toen Alex van der Tuin met een ragfijne steekpass Daniël Postma alleen op keeper Hoiting af stuurde. Postma zag zijn inzet op de benen van de doelman stranden. Ruim tien minuten later was Paul van der Heide ook nog eens dicht bij een vijfde Harkemaster treffer. Uit een voorzet van Albert Veenstra lepelde Van der Heide de bal bekeken naast de paal. Daarna geloofde Harkema het wel. Het liet WTOC lijdzaam spartelen. Hoewel de bezoekers hun uiterste best deden een eretreffer in de boeken te krijgen, leek het er zelden op dat dit ook daadwerkelijk zou gebeuren. Met uitzondering van een moment in de 89ste minuut. Invaller Jilmer Dykstra produceerde toen een stift die in het doel dreigde te ploffen. Op het laatste moment was het Wytse Couperus die een tegentreffer op weergaloze wijze verijdelde. Dat de nul bleef behouden voor Harkema, was de verdienste van de gehele ploeg. De toch als zeer leep bekend staande WTOC-voorhoede, dit seizoen inclusief beker-en oefenwedstrijden nog in alle wedstrijden scorend, kreeg op De Bosk geen poot aan de grond.


De wereld ziet er plotseling een stuk zonniger uit voor het groengele vlaggenschip dan pak ‘m beet tien dagen geleden. Ruim een week gelden was plek 12 aan Harkema toebedeeld. Inmiddels is de subtop in het vizier. Er moet gewaakt worden voor al te veel optimisme. Zoals de bekende Harkemaster filosoof A.Bakje ooit terecht zei: “Ien sweltsje makket noch gjin simmer”. Volgende week in Birdaard staat het scorebord gewoon weer op 0-0.

 

Foto: Klaas Elzinga