BRANDSTICHTSTER DRACHTEN WAS IN DE WAR
dinsdag 17 februari 2015 Leeuwarden
 

De vrouw die op 12 oktober brand stichtte in haar woning aan de Koperslagerstraat in Drachten, was in de war. De 34-jarige vrouw heeft waarschijnlijk met een kindertekening geprobeerd een gordijn in de hal van de woning aan te steken. Dat is niet gelukt, het gordijn heeft alleen maar gesmeuld. De politie was naar de woning gegaan na overlastmeldingen van de buren. De Drachtster wist zich niet veel meer te herinneren, maar ze wist nog wel dat ze de muziek met opzet hard had gezet om de de buren te provoceren.

Ze had eerder die dag ruzie met de buurvrouw gehad. Toen de politie arriveerde, stond de gang vol rook. Nadat de brandweer de voordeur had opengebroken, trof de politie de bewoonster op de bank aan. De vrouw had pillen geslikt en voor het eerst in haar leven een joint gerookt. Mede daardoor was ze in een psychose beland. Ze zei dat ze zichzelf niet van het leven beroven. 'Ik wilde rust', zei de Drachtster. Ze kon niet zeggen of zijzelf de gordijnen had aangestoken. Ze wil graag behandeld worden.

Ook de gedragsdeskundigen adviseerden een behandeling. Als het aan de officier van justitie ligt, gaat dat ook gebeuren. De Drachtster zit nu in het psychiatrisch ziekenhuis in Franeker. De officier vond dat ze daar op haar plaats is en dat ze daar voorlopig moet blijven, zo lang als de reclassering het nodig acht en maximaal twaalf maanden. Daarna zou ze ambulant behandeld kunnen worden. Verder eiste de officier een celstraf gelijk aan het voorarrest en zes maanden cel voorwaardelijk. De rechtbank doet op 3 maart uitspraak.