'HULPVERLEENSTER' DROGEERDE DAMWâLDSTER
dinsdag 17 februari 2015 Leeuwarden
 

Was het de 49-jarige Damwâldster zelf die de bankrekening van zijn buurman had leeg getrokken? Of was het de doortrapte 'hulpverleenster' die, samen met haar zoon, bij de Damwâldster was ingetrokken en die de man zodanig had gemanipuleerd dat hij als een willoze marionet deed wat zij van hem verlangde. En zou de vrouw, zoals haar zuster dinsdag als getuige bij de politierechter verklaarde, geprobeerd hebben de Damwâldster langzaam te vergiftigen? Want dat had de getuige ook gehoord: dat haar zus haar eigen man had vergiftigd. Voor de hulpverleenster in zijn leven kwam, kende de getuige de Damwâldster als een gezellige en energieke man.

Zij was niet de enige die vermoedde dat de Damwâldster stiekem iets toegediend kreeg. De huisarts had aan de politie verteld dat hij dacht had dat de hulpverleenster de Damwâldster drogeerde. De arts sprak van 'een misbruikrelatie'. De Damwâldster was op een gegeven moment een wrak, hij moest zich met een rollator voortbewegen. Nadat de hulpverleenster uit zijn leven was verdwenen, zag de huisarts hem zienderogen opknappen. Dat was eind 2012. In de periode daarvoor was er wel 4500 euro van de bankrekening van de buurman gepind. Dat gebeurde met een pinpas die buiten medeweten van de buurman bij de Friesland Bank was aangevraagd.

Dat had de bank nooit zo mogen doen, de buurman stond onder curatele. De pas had naar de curator gestuurd moeten worden. De Damwâldster had tegen de politie gezegd dat hij de post van de buurman uit diens brievenbus had gehengeld, inclusief de nieuwe pas en de brief met de nieuwe pincode. Tegen de rechter zei hij dat hij dat van zijn hulpverleenster moest zeggen. En hij zou door de politie onder druk zijn gezet. Maar hij stond wel tot vier keer toe op de camerabeelden van de pinautomaat van de Friesland Bank in Damwâld, terwijl hij geld van de rekening van de buurman haalde.

Hij had een Palestijnse sjaal voor het gezicht, om niet herkend te worden. 'Dat moest ik van haar', zei de Damwâldster. Er waren aanwijzingen dat hij bij de politie wel degelijk de waarheid had verteld. Hij had gezegd dat hij uiteindelijk de pinpas doormidden had gebroken en op het Madeliefje in Damwâld in een put had gegooid. De politie zocht in de put en vond de pas terug. Daarvoor was er in vijf dagen tijd 4500 euro van de rekening van de buurman gehaald. De officier van justitie zag voldoende bewijs voor in elk geval de vier pinbeurten die op beeld waren vastgelegd. Dat betekende dat de Damwâldster 3000 euro zou hebben opgenomen.

Hoewel de man hoogstwaarschijnlijk niet alleen heeft gehandeld, vond de officier toch dat hij in ieder geval 'een nadrukkelijke rol' had gespeeld. 'In korte tijd rooft u gewoon die bankrekening leeg', aldus de officier. De officier tilde zwaar aan de zaak, zo zwaar dat hij de Damwâldster naar de gevangenis wilde sturen. De officier eiste drie maanden cel waarvan een maand voorwaardelijk. Dat ging de rechter te ver. 'Als je als OM vindt dat dit ernstige feiten zijn, dan moet je ook vlotter tot vervolging overgaan'. De zaak was al bijna drie jaar oud. De Damwâldster kreeg een werkstraf van 60 uur. Hij moet aan zijn buurman 3000 euro en 22,50 euro aan gemaakte kosten terugbetalen. Wat er met de hulpverleenster en haar zoon is gebeurd, is niet bekend.