VOLOP BELANGSTELLING VOOR DOORSTART SIONSBERG
maandag 15 december 2014 Dokkum
 

Er is volop belangstelling voor een eventuele doorstart van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. Er hebben zich tien belangstellende partijen gemeld bij de curator. Maandagavond werd in theater Sense in Dokkum ook onder grote belangstelling het plan van de medische staf gepresenteerd.

Het plan van de specialisten vormt een nieuwe Sionsberg met een innovatief anderhalvelijnscentrum met uitgebreide specialistische zorg. Belangrijk worden e-healthtoepassingen en substitutie van behandelingen naar de eerste lijn. Alle specialismen die tot nu in De Sionsberg actief waren, blijven dat, maar wel met een uitgekleed zorgaanbod. Er blijft ook een vorm van acute zorg overeind in het plan. Deze is geopend 8 tot 17 uur. De medische spoedopvang van de huisartsen blijft als het aan de artsen ligt wel gewoon 24 uur per dag open.

Relatief eenvoudige operaties blijven op basis van het plan mogelijk. Voor meer complexe ingrepen moeten patiënten wel uitwijken naar andere ziekenhuizen in de regio. Verder zal De Sionsberg niet 24 uur per dag open zijn. Door de afslanking is in eerste instantie voor zo'n tachtig mensen werk. Dat betekent dat er wel zo'n honderd mensen ontslag zullen krijgen.

Eind november werd al duidelijk dat het lot van de Sionsberg in handen is van de curator. Dat is nog steeds het geval. De curator heeft inmiddels aangegeven om eerst een eventuele doorstart van De Sionsberg af te willen handelen. Daarna volgt de overdracht van de ouderenzorg, die tijdelijk in een stichting is ondergebracht en 'gewoon' doordraait.