LEDEN BETHELKERK OPGELICHT DOOR BUDGETCOACH
woensdag 10 december 2014 Leeuwarden
 

Een 54-jarige inwoner van het Drentse Tiendeveen is wegens oplichting door de politierechter in Leeuwarden veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur. De man wierp zich in 2010 en 2011 op als budgetcoach voor leden van de Bethelkerk in Drachten. In ieder geval drie cliënten van de Drent hadden aangifte gedaan van oplichting. De budgetcoach, hij verscheen niet op de zitting van de politierechter, zou de eigenaar van een verkeersschool in Drachten tot twee keer toe een factuur hebben gestuurd voor werkzaamheden die hij nooit had verricht.

Omdat de rijschoolhouder zijn financiën niet op orde had, had de verdachte aangeboden orde op zaken te stellen. Hij zou de boekhouding van de rijschool op zich nemen en hij zou de belastingzaken regelen. Uiteindelijk bleek dat de budgetcoach, zijn bedrijf heette 'Uitkomen met inkomen', nauwelijks iets had gedaan. Er was eenmaal een verzoek tot uitstel van betaling naar de belastingdienst gestuurd. De brief was dermate kinderlijk opgesteld dat het verzoek werd afgewezen.

De rijschoolhouder had wel tot twee keer toe een dikke factuur van de budgetcoach ontvangen. In totaal ging het om ruim 5000 euro. De rechter oordeelde dat bij de factuur die het eerst was verstuurd sprake was van een wanprestatie en geen oplichting. Bij de tweede factuur lag dat anders: de budgetcoach had gewoonweg geen werk geleverd voor de factuur die hij had gestuurd. Strafrechtelijk is dat oplichting.

De rechter achtte ook bewezen dat de budgetcoach zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering. Met de pinpas van een van de kerkleden heeft hij ten onrechte 425 euro opgenomen. De man beheerde het geld van het slachtoffer en beschikte over diens pinpas. Bij een derde slachtoffer was er volgens de rechter eveneens sprake geweest van een wanprestatie.

De verdachte moet aan de rijschoolhouder 2975 euro terugbetalen. Verder moet hij de 425 euro die hij onterecht heeft gepind terugbetalen. De man heeft een strafblad. In februari 2007 veroordeelde het gerechtshof in Leeuwarden hem voor oplichting tot 15 maanden cel. In 2004 kreeg hij een werkstraf wegens verduistering in dienstbetrekking.