RECHTBANK: GEEN DRANKZAKEN MET ALCOHOLSLOT
dinsdag 02 december 2014 Leeuwarden
 

Drankrijders in Friesland die van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een alcoholslot in de auto moesten plaatsen en die nog voor de rechter moeten verschijnen, worden voorlopig niet vervolgd. De Leeuwarder rechtbank wacht de beslissing van de Hoge Raad in deze kwestie af. Waarschijnlijk in het voorjaar zal de Hoge Raad zich uitlaten over de vraag of het plaatsen van een alcoholslot gezien moet worden als een straf, in plaats van een bestuursrechtelijke maatregel.

Onlangs deed het gerechtshof in Den Haag uitspraak in een alcoholslotzaak. Het hof verklaarde het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk. Het hof Den Haag vond dat deelname aan het alcoholslotprogramma zo ingrijpend is, dat het moet worden gezien als een strafrechtelijke maatregel. Het hof oordeelde dat het Openbaar Ministerie (OM) niet tot vervolging over mocht gaan, als het CBR een alcoholslot heeft opgelegd. Dat botst volgens het hof met het beginsel dat iemand niet tweemaal voor hetzelfde vervolgd mag worden. Inmiddels heeft het hof Arnhem/Leeuwarden een soortgelijke uitspraak gedaan in een alcoholslotzaak.

In afwachting van de beslissing van de Hoge Raad worden alle alcoholslotzaken die bij de Leeuwarder rechtbank worden aangebracht aangehouden. Dat ging ook op in de strafzaak van een 25-jarige inwoner van Drogeham. Hij had op 1 februari met drank op achter het stuur gezeten. Hij moest de EMA-cursus van het CBR volgen, wat hem ook al honderden euro's kostte. Hij kreeg bovendien een alcoholslot in de auto. Ook zijn zaak werd door de politierechter aangehouden. Daar kon de verdachte zich wel iets bij voorstellen. 'Ik heb zeker ook al een straf gehad', zei de man tegen de rechter.