POLITIEHOND BIJT INBREKER TANKSTATION
zaterdag 08 november 2014 Leeuwarden
 

Twee inbrekers gingen er in de nacht van 14 op 15 augustus vandoor met 479 pakjes sigaretten na een kraak bij het Q8 tankstation aan Holwerderweg in Dokkum. De inbrekers hadden met een stoeptegel de glazen toegangsdeur vernield. Een half uur later zagen politieagenten in de buurt van Stiens een gestolen auto rijden. Toen de agenten een stopteken gaven, gaf de bestuurder van de auto, een Ford Focus, gas. De politie ging er achteraan. De achtervolging duurde tot in Leeuwarden, waar de Ford uit de bocht vloog en in een struik tot stilstand kwam.

Met behulp van een politiehond werden twee mannen in de buurt van de auto opgespoord. Een van de mannen zat in de bosjes. Hij werd behoorlijk te grazen genomen door een politiehond. De ander had zich bij een woning verstopt. Het ging om inwoners van Alphen aan de Rijn, beide 28 jaar oud. Vrijdag bij de politierechter beriep een van de verdachten zich op het zwijgrecht. De andere verdachte praatte des te meer. In uitvoerige bewoordingen probeerde hij de rechter duidelijk te maken dat hij die nacht toevallig in Leeuwarden was en op zoek was naar zijn plaatsgenoot. Dat hij de id-kaart van de andere verdachte op zak had was ook puur toeval. Hij beweerde dat hij niets met de inbraak te maken had.

Dat de Ford Focus voor inbraak was gebruikt, was wel duidelijk. De gestolen rookwaar lag achter de bestuurdersstoel. Verder werd op een bivakmuts en een schroevendraaier het DNA van de zwijgzame verdachte teruggevonden. Beide mannen hebben een fiks strafblad. De verdachte die zei dat hij toevallig in Leeuwarden was, staat zelfs te boek als veelpleger. Hij kreeg een celstraf van 85 dagen, gelijk aan het voorarrest. De andere verdachte kreeg een werkstraf van 160 uur. De rechter legde aan beide mannen een voorwaardelijke celstraf van drie maanden op.