SCHOONMAAKSTER (45) PIKTE GELD VAN VRIENDIN
donderdag 11 september 2014 Leeuwarden
 

Ze werkte als schoonmaakster, maar ze bleek ook lange vingers te hebben. Een 45-jarige inwoonster van Damwâld is donderdag wegens diefstal door de politierechter in Leeuwarden veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur. De vrouw heeft jaren als schoonmaakster gewerkt bij een gezin uit haar dorp. Het vertrouwen was groot: de Damwâldse had de sleutel van de woning en haar 'werkgeefster' beschouwde haar als een vriendin. 'Dat was wederzijds', zei de Damwâldse tegen rechter Nynke Vlietstra. Aan die vriendschappelijke gevoelens kwam abrupt een einde toen de mensen waar ze schoonmaakte ontdekten dat er geld en spullen verdwenen.

Al snel ontstond het vermoeden dat het de schoonmaakster de dader was. Via een webcam werden stiekem opnames gemaakt als de vrouw aan het werk was. Die beelden zijn door de politie bekeken. De werkgeefster had verschillende malen op verschillende plaatsen in de woning geld neergelegd. Een paar keer was te zien dat de Damwâldse iets wegpakte van de plekken waar van tevoren geld was neergelegd. Ook was duidelijk te zien dat de vrouw ergens naar zocht en dat ze, terwijl ze dat deed, schichtig om zich heen keek. Verder was te zien dat ze de post doorzocht. Dat was volgens de Damwâldse op verzoek van haar werkgeefster, die zou gevraagd hebben of ze de post wilde sorteren.

De vrouw ontkende in alle toonaarden dat ze geld had gestolen. Ze beweerde dat het geld dat ze had gepakt voor haar bestemd was. De werkgeefster zou al een poosje achter zijn geweest met betalen. Dat het op de camerabeelden leek alsof ze om geld zocht, klopte volgens haar ook niet. Ze vermoedde dat het geld telkens op andere plekken werd neergelegd zodat zij later beschuldigd kon worden van diefstal. De rechter maakte korte metten met de uitleg van de Damwâldse. Vlietstra deed het verhaal van de vrouw af als 'niet aannemelijk' en 'onlogisch'. De camerabeelden bevestigden volgens de rechter dat de vrouw iets deed 'wat het daglicht niet kon verdragen'.

Het gedupeerde gezin vordert ruim12.000 euro van de Damwâldse. Dat bedrag is gebaseerd op een veel langere periode, ongeveer anderhalf jaar, dan twee incidenten die de rechter bewezen achtte. Omdat de rechter alleen kon bewijzen wat op de camerabeelden was te zien, verklaarde zij de vordering niet ontvankelijk. De burgerlijke rechter zal zich over de schadeclaim moeten uitlaten. Het was overigens niet de eerste keer dat de Damwâldse voor de rechter moest verschijnen. Op 1 mei 2013 werd ze wegens verduistering ook veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. In dezelfde periode dat ze als schoonmaakster geld had gepikt, had de vrouw als kasbeheerder van vv De Wâlden meer dan 1200 euro verduisterd.