'ALS JE HENNEP ZAAIT, ZAL JE ELLENDE OOGSTEN'
donderdag 11 september 2014 Leeuwarden
 

Zelf had hij geen wiet geteeld, maar de 41-jarige verdachte uit Zwagerbosch had wel zijn schuur beschikbaar gesteld aan mensen die zich wel bezighielden met hennep. De Zwagerboscher werd donderdag door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. De verdachte was op een opvallende manier in contact gekomen met de wietteler. Het huis van de Zwagerboscher stond begin 2012 te koop. Hij kreeg een man aan de deur die in eerste instantie belangstelling had voor de woning. Uiteindelijk gaf de onbekende man te kennen dat hij in de schuur wel een hennepplantage wilde aanleggen.

De Zwagerboscher zat in diep de schulden, hij stemde toe. Hij stond de sleutel van de schuur af en bemoeide zich verder niet met de kwekerij. Op 17 december 2012 stond de politie voor de deur, nadat er een melding was binnengekomen van iemand die wiet had geroken. In de schuur bevond zich een volgens de politie zeer professioneel uitziende hennepplantage met 675 planten. De stroomvoorziening voor de plantage was buiten de meter om gelegd.

Zoals zo vaak in dit soort zaken komen degenen die zich met de wietteelt hebben ingelaten er vele malen slechter uit dan toen ze begonnen. De Zwagerboscher bleef zitten met een ravage in zijn schuur en een schuld aan netbeheerder Liander. Van de totale vordering van 8500 euro heeft hij inmiddels 5000 euro aan Liander terugbetaald. Hij zit zover in de ellende dat zijn huis binnenkort per executoriale verkoop wordt geveild. De officier van justitie het verwoordde op zijn manier: 'Als je hennep zaait, ga je ellende oogsten'. Van de man die bij hem aan de deur kwam heeft de Zwagerboscher nooit weer iets vernomen.