'POLITIEK CAFé ZONDER BIER IN BURGUM'
woensdag 11 januari 2012 Burgum
 

In partycentrum De Pleats in Burgum werd woensdagavond een Politiek Café georganiseerd door de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Burgemeester Eric ter Keurs van Tytsjerksteradiel was door familie omstandigheden verhinderd en hij werd vervangen door wethouder Doeke Fokkema die in gesprek ging met burgemeester Piet Adema van Achtkarspelen. De twee gingen ook in gesprek met zes personen van Dorpsbelang, maatschappelijke organisaties en bedrijven. De gesprekken waren verder rechtstreeks te zien via de lokale omroep Kanaal 30.

Boeiende discussies of gesprekken die je in een echt café zou verwachten, waren er niet. Er was vanuit de dorpen ook weinig animo om langs te komen. De zaal was hoofdzakelijk gevuld met bestuurders, raadsleden, ambtenaren en vrienden en bekenden die aan tafel verschenen.

Beide gemeenten staan volledig achter de samenwerking alleen was er een verschil te proeven hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Burgemeester Adema liet doorschemeren wel af te willen stevenen op een fusie terwijl dat voor de gemeente Tytsjerksteradiel een brug te ver is. Onder water kunnen de gemeenten verregaand samenwerken, zolang dat voor de inwoners maar niet zichtbaar is. Het moet volgens Fokkema geruisloos plaatsvinden. Inwoners moeten zich - als het aan Tytsjerksteradiel ligt - gewoon op hun vertrouwde gemeentehuis kunnen melden voor vragen en diensten.

Eén van de weinige momenten om te lachen was toen het gezamenlijke callcenter werd genoemd als één van de voordelen die uit de samenwerking voortvloeit. "Wy wiene net alle deidielen berikber en no wol" zei wethouder Fokkema. De heer Westerhof van dorpsbelang Aldtsjerk raakte vervolgens meteen een gevoelige snaar. Als hij zijn gemeente belt, moet hij tegenwoordig eerst aangeven welke gemeente hij wenst te spreken: Achtkarspelen of Tytsjerksteradiel. "Is dit makliker? It wurdt sels ôfstânliker....." was zijn commentaar. Piet Adema zei even later: "Wy moatte bytiden ús wei noch fine....."

Hoe de toekomst van de twee gemeenten er uiteindelijk uit gaat zien, zal misschien deze zomer een duidelijker worden. Het is dan aan de gemeenteraden van Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hoe de koers wordt ingezet.

 

© WâldNet