VVV-KRACHT TROK EIGEN HUISJES VOOR
woensdag 17 februari 2010 Leeuwarden
 

De kantonrechter in Leeuwarden heeft per direct de arbeidsovereenkomst van een werkneemster van de VVV op Ameland ontbonden. De vrouw heeft haar eigen huisjes voorgetrokken als belangstellenden informeerden naar de beschikbaarheid van vakantiewoningen. Om de schijn van bevoorrechting te voorkomen geldt binnen de Amelander VVV de regel dat medewerkers hun eigen vakantiehuisjes nooit als enige optie mogen aanbieden. De klant moet altijd de keuze hebben uit meerdere woningen.

De vrouw heeft zelf drie woningen op het eiland. De kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang beƫindigd. Omdat de vrouw het ontslag aan zichzelf te wijten heeft, krijgt zij geen vergoeding. De vrouw is sinds 1973 werkzaam bij de VVV. Bij zijn aantreden -in oktober 2008- had de nieuwe VVV-directeur al te horen gekregen dat medewerkers bij bemiddeling soms hun eigen huisjes als eerste aanbevolen.

Eind 2008 heeft de directeur het personeel tijdens twee werkoverleggen gewaarschuwd dat het voortrekken van eigen accommodaties absoluut niet getolereerd zou worden. Eind 2009 heeft de vrouw buiten de VVV om een van haar eigen huisjes aan een klant aangeboden. Ook de reservering werd buiten de VVV om geregeld.

Uit eigen onderzoek van de VVV is gebleken dat de vrouw in 2009 minimaal zes keer in de fout is gegaan. De rechter tikt de VVV op de vingers over de wijze waarop de richtlijnen en voorschriften worden overgebracht op de medewerkers. De regels zouden duidelijk en op schrift meegedeeld moeten worden, in plaats van tijdens een tweetal werkoverleggen, vindt de kantonrechter.