DOCENT HAD RELATIE MET LEERLINGE
dinsdag 17 november 2009 Leeuwarden
 

Het aangaan van een verhouding met een vijftienjarige leerlinge komt een oud-docent van het Drachtster Gomarus College op een werkstraf van 120 uur te staan. Juist omdat hij docent was, had de 25-jarige Bedumer volgens de Leeuwarder rechtbank beter moeten weten. Hij had weerstand moeten bieden aan zijn gevoelens voor het meisje.

In plaats daarvan heeft de Bedumer zich volgens de rechters 'uitsluitend laten leiden door zijn gevoelens'. De man was leraar in opleiding aan het Gomarus College. Het contact tussen de twee begon aanvankelijk redelijk onschuldig, maar vervolgens heeft de oud-docent zich volgens de rechtbank een paar keer schuldig gemaakt aan het plegen van ontuchtige handelingen.

Een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, zoals de officier van justitie twee weken geleden eiste om herhaling te voorkomen, vindt de rechtbank niet nodig. De gevolgen voor de verdachte, zowel op relationeel als op maatschappelijk gebied -hij kwam niet meer aan de slag in het onderwijs- lieten de rechters meewegen in de strafmaat. Ook het gegeven dat er geen fysieke dwang is uitgeoefend werkte in het voordeel van de verdachte. De man moet een schadevergoeding van ruim 800 euro aan het meisje betalen.