CEL VOOR GEWELDDADIG 'VOLKSGERICHT'
vrijdag 11 september 2009 Leeuwarden
 

In de nacht van 30 juni racete een witte VW Caddy met grote snelheid over de smalle provinciale weg tussen Oldeberkoop en Noordwolde. De auto werd achtervolgd door vier andere wagens. Zeker twee auto's botsten onderweg tegen de achterkant en de zijkant van de Caddy. Een van de inzittenden van een grote Amerikaanse pick-up truck sloeg zelfs al rijdende weg met een honkbalknuppel op het dak van de VW. De Leeuwarder rechtbank sprak vrijdag van 'een soort volksgericht' dat heel anders had kunnen uitpakken.

Een van de inzittenden van de VW is de ex-partner van een 29-jarige inwoonster van Oldeberkoop. De vrouw was achter de Caddy aan gereden omdat de auto die nacht bij haar in de straat had gestaan. Een kennis van haar had naar het café in Oldeberkoop gebeld, eigendom van een 38-jarige Jubbegaster. Na het telefoontje sprongen de cafébaas en een groepje bezoekers in de auto om de Caddy op te sporen. Enkele van hen hebben zich naar het oordeel van de rechtbank schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag.

Een week na het voorval werd de ex van de Oldeberkoopse -een inwoner van Zandhuizen- mishandeld door vier mannen, drie van hen waren ook betrokken bij de achtervolging. Een 37-jarige Gorredijkster was alleen bij de mishandeling betrokken. Hij kreeg vrijdag 4 maanden cel. De caféhouder uit Jubbega werd veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. De Oldeberkoopse -die volgens de rechtbank herhaaldelijk achterop de VW is gebotst- kreeg 8 maanden cel, plus 4 maanden voorwaardelijk.

Een 35-jarige Jubbegaster was ook bij beide incidenten betrokken. Hij kreeg 16 maanden cel, plus 2 maanden voorwaardelijk. De man heeft vanuit de pick-up met de knuppel op de auto geslagen. Een 25-jarige Jubbegaster kreeg een werkstraf van 240 uur en 6 maanden cel voorwaardelijk wegens openlijke geweldpleging. Een Gorredijkster (26) moet 4 maanden zitten. Hij heeft met de knuppel de ruiten van de Caddy ingeslagen, toen de auto was gestrand in een bloemperkje in Noordwolde.

Een 37-jarige Oldeberkoper en een 23-jarige vrouw uit Gorredijk kregen werkstraffen van respectievelijk 240 uur en 160 uur in combinatie met voorwaardelijke celstraffen van een maand. Een 33-jarige inwoonster van Oldeberkoop is de enige die is vrijgesproken. De vrouw zat als passagier in een van de achtervolgende auto's. Zij heeft volgens de rechtbank 'geen wezenlijke bijdrage' geleverd aan het geweld. De meeste veroordeelden moeten schadevergoedingen betalen die kunnen oplopen tot enkele honderden euro's.