WERKSTRAF VOOR SPEEDSNUIVENDE KOLLUMER
donderdag 23 juli 2009 Leeuwarden
 

Om na een paar snuiven speed en een paar blowtjes nog eens in de auto te stappen, was niet zo'n goed idee. Dat gaf de 21-jarige Kollumer op de zitting van de politierechter meteen toe. Het rijgedrag viel een paar politieagenten op, toen de man op 11 mei vorig jaar over de N355 richting Hurdegaryp reed. De auto reed slingerend over de weg. Toen de Kollumer eenmaal Hurdegaryp voorbij was, gaf hij ook nog eens goed gas.

De politie noteerde snelheden tot 140 kilometer per uur. Bij restaurant E10 kreeg de Kollumer een stopteken. De agenten hoefden geen uitputtend speurwerk te verrichten om uit te vinden dat de bestuurder aan de geestverruimende middelen had gezeten. De verdachte kwam verward over en hij had bovendien nog wat wit poeder onder de neus. Eerder die avond had hij op een feestje speed gesnoven.

In de beurs had de man nog een zakje speed. Omdat drugs met een blaastest niet gevonden kunnen worden, moest hij bloed afstaan. Het bloedmonster bevatte een hoge concentratie speed, en thc, de werkzame stof van cannabis. De verdachte had ook nog geblowd. Het voorval bleef niet zonder gevolgen voor de Kollumer. Het CBR trok zijn rijbewijs in. Hij heeft allemaal testen moeten doen, om te bewijzen dat hij zonder drugs kan.

Hij moest ook de alcohol en verkeerscursus van het CBR volgen -kosten € 600. Een laatste test kostte hem nog eens 300 euro. Zijn baas was ook niet blij. 'Ik ben bijna mijn baan kwijtgeraakt', verzuchtte de verdachte. Hij had duidelijk een veel hogere straf verwacht. Nadat de officier van justitie een werkstraf van 50 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zeven maanden had geëist, reageerde de Kollumer opgelucht. 'Dan kom ik er volgens mij heel goed vanaf', zei hij. De rechter nam het voorstel over.