'VROEGER GING HET OM DE KOE'
donderdag 18 juni 2009 Leeuwarden
 

Als sinds de MKZ-crisis in 2001 botert het niet tussen de 61-jarige boer uit Kootstertille en de Algemene Inspectiedienst (AID). Het ging toen om de oormerken, daarna is het nooit weer goed gekomen. Toen de man op 15 april weer controleurs van de AID op het erf kreeg, was de sfeer om te snijden. Een dag later kwamen de AID'ers terug, net als de vorige dag begeleid door de politie. Heel veel politie, zei de boer donderdag op de Leeuwarder rechtbank. 'Ik schrok me dood, het was één stuk blauw'.

De man wond zich behoorlijk op, maar leek zich neer te leggen bij de controle. Tot uiteindelijk de bom toch barstte en hij met een tractor met voorlader een muurtje aan de achterkant van de stal bijna omver reed. Vlak achter de muur stonden een vrouwelijke AID'er, een politieman en een veearts. Zij zouden net op tijd aan de kant hebben kunnen springen. Volgens de politie reed de boer vol gas op de muur in. Twee getuigen, een buurman en de zwager van de verdachte, beweerden dat de boer stapvoets op de muur af was gereden.

Volgens de zus van de boer -die evenals haar broer werd opgepakt- stond er niemand achter de muur op het moment dat de voorlader er tegenaan drukte. De officier van justitie gaat uit van de lezing van de politiemensen. Zij vindt dat de boer zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot doodslag. Zij hield wel rekening met de gevolgen -het vee werd afgevoerd en de man heeft meer dan een maand vastgezeten- door niet nog eens een onvoorwaardelijke celstraf te eisen. De officier vorderde 34 dagen cel, de duur van het voorarrest, een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden in combinatie met reclasseringstoezicht.

De officier vindt dat de verdachte aan de AID'er en de veearts 500 euro smartengeld moet betalen. De boer beweert dat het nooit zijn bedoeling is geweest om mensen iets aan te doen. Wel was hij boos die dag, en bang dat hij zijn vee kwijt zou raken. 'Die beesten is mijn alles', zei hij, bijna eensluidend met zijn 24-jarige neef en rechterhand, die vorige week terecht moest staan omdat hij politieagenten met een schep bedreigd zou hebben. Die zaak werd aangehouden voor het horen van getuigen.

De boer had gedreigd de 'poten' te breken van de AID'ers als zijn beesten iets zou overkomen. Voor hij op de trekker stapte was hij volgens zijn zeggen van plan om even het land in te gaan, naar een paar koeien met jongvee, om af te koelen. Toch sprong hij op de trekker om een paar minuten later de muur naast de grote staldeur om te drukken. De muur bleef hangen. Volgens de boer was de actie bedoeld om zijn vee te 'bevrijden', zodat de dieren het land in konden lopen. Hij beweerde dat hij van plan was om de deur open te rijden. Op de zitting zei hij dat het zeker geen 'moordaanslag' is geweest. 'Dan had ik er met dertig kilometer per uur tegenaan moeten rijden'. De man werd na de actie met de trekker aangehouden. Het vee -zo'n 100 stuks- werd afgevoerd. De dieren zitten in 'bewaring', een advocaat is bezig om ze terug op de boerderij te krijgen.

Mensen uit zijn omgeving typeren de Tilster als een man die veel om zijn beesten geeft. 'Zijn bedrijf is zijn leven, de koeien zijn zijn kinderen', zei de zus van de verdachte. Het probleem is volgens de zuster dat de man waarschijnlijk niet is opgewassen tegen de zakelijkheid en de bureaucratie waar boeren tegenwoordig tegenaan lopen. De verdachte bracht zijn gevoelens zelf onder woorden: 'Vroeger ging het om de koe, het gaat nu om het oormerk'. Als de AID ooit weer langskomt, zullen de controleurs door familieleden van de boer opgevangen worden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.