1.6 °C
Harkema-Opeinde laat OKVC ontsnappen

zo 26 februari 2017, 14.40 uur

HARKEMA - Wie zaterdagmiddag niet getuige was van de wedstrijd Harkema Opeinde-OKVC en later die middag van de 0-0 uitslag hoorde, zal ongetwijfeld hebben vermoed dat de koploper zijn dag niet had. Co Adriaanse zou dit als scorebordjournalistiek omschrijven. De Heide speelde namelijk één van de betere wedstrijden dit seizoen. Het had de bezoekers bijna negentig minuten bij de strot, gaf geen enkele kans weg en creëerde zelf een karrenvracht aan mogelijkheden. Het belangrijkste in het voetbal is echter het scoren en daar ontbrak het deze middag aan bij de thuisploeg.

OKVC kon zo met een luid bejubeld punt huiswaarts keren. Hoewel de bezoekers in het prille begin nog dreigden, waren er nog maar drie minuten gespeeld toen de eerste uitgelezen mogelijkheid van de Harekieten gestalte kreeg. Fokko Spinder kon op aangeven van Hilbrand Benedictus alleen richting het vijandelijke doel. Hij was niet zelfzuchtig en wilde afleggen op Chris Hoeksma. De pass belandde net achter Hoeksma, waardoor deze weggleed.

Nadat Dennis Postma ternauwernood van scoren afgehouden kon worden, was het in de veertiende minuut weer bijna raak. Hille Postma zette Jouke Spoelstra vrij voor OKVC-goalie Van der Zijl. Deze keeper behoedde met zijn ploeg – zoals wel vaker deze middag – van een achterstand. Vanuit de rebound schoot Hille Postma naast. Naast verdween ook de voorzet van Hilbrand Benedictus. Gerard Spinder kwam net een teenlengte te kort de boogbal de juiste richting mee te geven. Twee minuten later stond aanvoerder Spinder zelf aan de basis van de volgende kans. Vanaf de achterlijn zag hij dat Wilbert Huitema via de vingertoppen van keeper Van der Zijl net niet scoorde. Dat gold ook voor Fokko Spinder, die op slag van rust zijn schot prima gepareerd zag worden door Van der Zijl. Na de pauze nam de druk van de gastheren nimmer af. Eerst was er een combinatie tussen Fokko Spinder en Hilbrand Benedictus die laatstgenoemde niet doeltreffend wist af te ronden. Meteen daarna waren er twee afstandsschoten van Wilbert Huitema, beide verwerkt door de grote sta-in-de-weg; keeper Van der Zijl.

De eerste uitstekend na een vlammend schot in de korte hoek, de tweede iets minder overtuigend. De pegel van Huitema stuitte via de vingertoppen van de doelwachter tergend langzaam naast. In de 59ste minuut was de goalie eindelijk uitgeschakeld door Fokko Spinder. Hilbrand Benedictus kon de voorzet van Spinder echter niet langs een mêlee van spelers krijgen. Vlak hierna was de goalie weer paraat bij inzetten van Huitema en een hoekschop van Fokko Spinder, die hij in twee instanties naast tikte. De grootste kans van de wedstrijd was er in de 75ste minuut. Fokko Spinder zette een aanval op met Wilbert Huitema. Die bracht Hilbrand Benedictus voor een open doel. De anders zo trefzekere Benedictus raakte het speeltuig helemaal verkeerd waardoor deze op de buitenkant van de paal terecht kwam.

Het was toen wel duidelijk dat De Heide deze middag niet ging scoren, ook al werd er nog een uur gespeeld. Het Harkema-publiek bleef echter bevreesd voor de aloude voetbalwet die in werking zou treden: zelf niet scoren, dan doet de tegenstander dit wel. Die ene kans waar de Groningers op loerden, zou er niet komen. Sterker nog, de bezoekers kropen in de 84ste minuut nog eens door het oog van de naald. Willem Spoelstra passeerde vanuit een afgeslagen corner keeper Van der Zijl. Op de lijn was het OKVC-er Martijn Delies die een Harkemaster zege voorkwam. Harkema-Opeinde hoeft niet in de war te raken van deze kleine domper. Het speelde een prima partij maar vergat te scoren. Een pleister op de wonde was het winnen van de tweede periodetitel. Knap, maar het mag duidelijk zijn dat dit allang niet meer een doel op zich is. De Heide gaat vol voor het kampioenschap.

Komende week krijgt het weer een serieuze testcase voor de kiezen als er wordt gespeeld in Baflo tegen het de laatste weken uitstekend presterende Rood Zwart.