11.2 °C

Ook Groninger Boys prooi voor Harkema-Opeinde

ma 20 februari 2017, 15.59 uur

HARKEMA - Harkema-Opeinde heeft de ongeslagen reeks van Groninger Boys tot een einde gebracht. Op sportpark West-End zegevierde De Heide met 0-3. In de eerste helft kwamen de groengelen nog een aantal keren goed weg. In het tweede bedrijf kon de thuisploeg de Harkemasters nimmer bijbenen. Met de uiteindelijke eindstand waren de bezoekers nog mild voor de Groningers.

Harkema-Opeinde begon niet scherp, maar toen het in de zevende minuut voor het eerst in de buurt van het vijandelijke doel kwam, was het meteen raak. Een snelle vrije trap kwam bij Fokko Spinder terecht, die de bal vanaf de zijkant uitstekend voor het doel slingerde. Hilbrand Benedictus leek de voorzet niet helemaal goed op zijn hoofd te krijgen, maar uiteindelijk kreeg het speeltuig genoeg richting mee om in de verre hoek binnen te ploffen: 0-1. Kort hierna was Hille Postma tot twee keer toe bijna trefzeker. Na een combinatie met Chris Hoeksma vond Postma tot twee keer toe keeper Kwant op zijn pad.

Harkema leek de gastheren snel van zich af te schudden, maar dit pakte even anders uit. Het spel van de koploper werd slordiger. Na een afstandsschot van Maikel Hoiting dat door keeper De Graaf gepareerd werd, was het even later Marc Hoffman die alleen voor de Harkemaster veste opdook. De Graaf was net eerder bij een steekpass dan Hoffman, maar moest hierna snel terug naar zijn doel om een stiftbal te voorkomen. Het schot van Hoffman kreeg niet voldoende hoogte mee waardoor de poging een simpele prooi werd voor De Graaf.

Hoewel Fokko Spinder vanuit een vrije trap de kruising raakte in de 38e minuut, kwamen de groengelen in de slotfase van het eerste bedrijf zowaar onder druk te staan. Na geklungel in de defensie werd keeper De Graaf omspeeld. Marc Hoffman had de bal hierna voor het inschieten, maar zag zijn boogbal met een zweefduik uit het verlaten doel gekopt worden door Jouke Spoelstra. Nog geen minuut later kopte de vogelvrij staande Vincent Koning een hoekschop van Jorn Dragstra centimeters naast. Met hangen en wurgen bereikten de Wâldmannen de pauze, al had Hille Postma in de blessuretijd de 0-2 op zijn schoen.

Wat Postma voor de pauze niet lukte, deed hij meteen na de pauze wel. In de vijftigste minuut was er een hoge voorzet van Fokko Spinder. Groninger Boys-goalie Kwant kwam hieruit in botsing met medespeler Steven Boelen. De bal stuiterde voor de voeten van Postma, die de bal in het lege doel tikte: 0-2. Feitelijk was de wedstrijd toen gespeeld. Het was een klein wonder te noemen dat de 0-3 nog zo lang op zich wachten liet. Zeker acht keer waren er doelpogingen van Harkemaster zijde die of rakelings over of rakelings naast verdwenen, of werden gepareerd door keeper Kwant. Eén van de mooiste aanvallen was er in de 60ste minuut. Dennis Postma zetten een prachtige combinatie op met Fokko Spinder. Die spurtte langs de zijlijn en trok de bal terug op de inlopende Hilbrand Benedictus. De inzet van Benedictus ging net over en had een beter lot verdiend.

In de 86e minuut was Benedictus wel trefzeker. Fokko Spinder speelde Dennis Postma in. Die stiftte de bal mee aan de doorlopende Benedictus. Alleen voor keeper Kwant faalde de topschutter niet: 0-3. Ook hierna waren er nog prima kansen op een hogere score, maar uiteindelijk kwam alleen Groninger Boys-speler Ronald Venema nog in de boeken met een rode kaart vanwege natrappen.

Een lastige horde op weg naar de titel werd glansrijk genomen door de ploeg van Willem Schokker. Door het verrassende gelijke spel van GSVV groeide de voorsprong op de runner-up tot acht punten. Een prachtige marge, maar met de loodzware wedstrijden tegen OKVC en Rood Zwart Baflo in het vooruitzicht is er nog niemand in Harkema die zich rijk rekent.