Account
Logo
Zoeken
3.9 °C

‘Sta tweede bedrijfswoning in Hantumhuizen toe’

vr 17 februari 2017, 0.11 uur

HANTUMHUZEN - De raadscommissie Omkriten kreeg donderdagavond de oproep van de heer Prins om een tweede bedrijfswoning bij zijn boerenbedrijf in Hantumhuizen toe te staan. Dat is op dat moment nog niet mogelijk en met die regelgeving is Dongeradeel een van de strengste gemeenten op dit gebied. Fusiepartners Ferwerderadiel en Kollumerland zijn een stuk soepeler met de vergunningen voor de bouw van een tweede bedrijfswoning.

De maatschap Prins die aan de Wierumerweg in Hantumhuizen is gevestigd heeft op de middellange termijn plannen om flink uit te breiden. De veestapel wordt dan verdubbeld en vanwege het welzijn van de dieren moet er ook ’s avonds en ’s nachts iemand bij de beesten kunnen zijn. De familie Prins wil daarom graag een tweede woning te bouwen samen met een berging, zodat een van de beide zonen ook met zijn gezin bij het bedrijf kan komen wonen. Voor de bedrijfsgebouwen wil de gemeente Dongeradeel wel een vergunning verlenen, de bedrijfswoning past niet in het geldende bestemmingsplan.

De heer Prins liet de raadscommissie donderdagavond weten graag de nieuwe woning te willen aan de ontsluitingsweg. Alle gebouwen komen dan in een vierkant te staan en zo ontstaat er een strak geheel. “Het gaat om een doodlopende weg en het is een zorgvuldig opgesteld plan”, liet Prins weten. “Er is geen sprake van verrommeling of versnippering van het landschap, maar een mooi en netjes afgerond geheel”. De raadscommissie kon niet direct iets met het verzoek. Ook na de herindeling blijven de bestemmingsplannen van de verschillende gemeenten geldig. Het is nog wel mogelijk om een door een aparte procedure dit bestemmingsplan aan te passen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding



regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver




regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum