Account
Logo
Zoeken
6.1 °C

'Vingers hingen aan een velletje': eis 2 jaar

wo 14 december 2016, 17.50 uur

LEEUWARDEN - Bij een vechtpartij in de Geelgorsstraat in Drachten, op 14 augustus, verloor een 33-jarige inwoner van die plaats bijna twee vingers. Een 28-jarige Drachtster had om zich heen gezwaaid met een vlijmscherpe machete en de hand van het slachtoffer geraakt. Officier van justitie Peter van der Spek eiste woensdag een gevangenisstraf van 3,5 jaar waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk.

Poging tot doodslag
De officier gaat uit van een poging tot doodslag: de Drachtster had ter hoogte van het hoofd van het slachtoffer met het mes gezwaaid. Het slachtoffer had met zijn hand zijn gezicht beschermd. Hij had in eerste instantie niet eens in de gaten dat hij gewond was geraakt, tot hij zag dat twee vingers van zijn linkerhand erbij hingen. Een getuige had gezegd dat hij de vingers 'aan een velletje' zag hangen.

Stekende pijnen
In het MCL in Leeuwarden heeft het slachtoffer zes uur op de operatietafel gelegen. De vingers zijn weer aan elkaar gezet, maar de man heeft nog steeds last van stekende pijnen. Hij heeft zijn 50 procent krachtverlies in de linkerhand. Hij wil 7500 euro smartengeld van de verdachte. Het was die avond nog zo vredig begonnen: de buurman van de verdachte hield een feestje, dat zich vanwege het mooie weer deels buiten afspeelde.

Elleboogje
De verdachte had nog een partijtje lopen sparren met het latere slachtoffer. Daarbij zou de verdachte zijn tegenstander een elleboogje hebben gegeven. Later op de avond liep het compleet uit de hand toen eerst de broer van het slachtoffer verhaal kwam halen. De verdachte zou met een hark om zich heen hebben gezwaaid om de mensen uit zijn tuin te jagen. Hij zou op zijn beurt een klap met een schop op zijn hoofd hebben gehad.

Onder invloed
Nadat de buurman hem had vastgepakt om hem te kalmeren, ging de Drachtster in huis. Hij kwam terug met de machete. De man kon zich niet herinneren dat hij met het mes had gezwaaid of dat hij de machete überhaupt had gepakt. Er waren meer mensen die niet alles hadden meegekregen. Geen wonder, volgens de officier. 'Veel getuigen waren onder invloed'.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De officier hield er in zijn eis rekening mee dat de verdachte volgens een psycholoog verminderd toerekeningsvatbaar is. De man heeft ADD, waardoor hij snel overprikkeld is. Door die stoornis kan hij de gevolgen van zijn daden niet altijd goed overzien. De officier wil dat de Drachtster onder toezicht van de reclassering komt en dat hij een behandeling krijgt die gericht is op de stoornis.

De Leeuwarder rechtbank doet op 28 december uitspraak.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
76.9%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie





regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'