6.2 °C

SC Veenwouden herfstkampioen na winst

zo 4 december 2016, 14.15 uur

FEANWALDEN - Koploper SC Veenwouden deed zaterdag uitstekende zaken door de nummer drie Zeerobben te kloppen terwijl naaste concurrent Hardegarijp met 4-1 onderuit ging bij Be Quick.D. Met nog een duel te gaan voor de winterstop bedraagt de voorsprong op alle concurrenten minimaal zes punten en mag het zich 'herbstmeister' noemen.

Na een minuut stilte vanwege de vliegramp met het Braziliaanse elftal Chapecoense werd er onder fraaie omstandigheden afgetrapt in het zonnige Harlingen. De gasten deelden na vijf minuten al een tik uit door de eerste de beste knappe aanval af te ronden. De voorzet was van Albertjan van Zwol, het schot van Wytze Veenstra. Doelman Jacob de Vries greep niet sterk in door de bal recht vooruit te stompen waarna Ygram Vrieling de rebound benutte. De thuisclub maakte in het eerste half uur een tamme indruk waarin er evenwicht was.

De eerste echte kans kreeg Zeerobben pas in de 30e minuut toen Jeffrey Draaisma goed inschoot. Doelman Coenraad van der Mark bracht redding ten koste van een corner. De gasten waren tweemaal gevaarlijk via kopballen van Stefan Jan Sijtsma en Wytze Veenstra maar beide pogingen verdwenen naast het doel. Zeerobben drong in de laatste tien minuten aan. Het leverde enkele gevaarlijke voorzetten op vanaf de linkerkant waar de snelle Higor da Silva dreigend doorkwam maar hij wist geen medespeler te bereiken om af te ronden.

In de eerste tien minuten na rust sloeg SCV genadeloos toe met twee uiterst fraaie aanvallen die perfect werden afgerond. In de 52e minuut zette Wytze Veenstra goed voor op Albertjan van Zwol die de bal bij de tweede paal binnen tikte. In de 56e minuut kreeg SCV het talrijke publiek muisstil toen Wytze Veenstra een voorzet van Rinse Procee eveneens bij de tweede paal afrondde. SCV verzuimde daarna de vierde treffer te maken. Eerst knalde Stefan Jan Sijtsma op de vuisten van doelman de Vries en in de 64e minuut schoot hij net voorlangs. Uit het niets werd het in de 66e minuut 1-3.

Kristian Veenstra, de beste speler aan de kant van Zeerobben, mocht vanaf 25 meter een vrije trap nemen. Het harde schot leek houdbaar maar door een zwabberbal werd de doelman van SCV verrast. Drie minuten later was het ook al 2-3 toen Higo da Silva profiteerde van een misverstand in de defensie, dit na een voorzet van Dylan Drent. In de spannende slotfase deed de thuisclub er alles aan om de gelijkmaker te bewerkstelligen. Henk Jan Procee moest een kopbal van Frank ten Hoeve van de lijn halen en doelman Coenraad van der Mark redde katachtig op een schot van Abdul Boundati. De gasten hielden met pijn en moeite stand, ook al omdat Wytze Veenstra verzuimde een simpele intikker, na een rebound van de doelman op een schot van Ygram Vrieling, te benutten.

Het schot ging via de knie van de op de grond liggende keeper naast. Het mocht de pret voor SCV niet drukken want na vijf minuten blessuretijd van de goed leidende scheidsrechter Baar uit Groningen gingen de punten mee naar Feanwalden in dit sportieve duel en dat was niet meer dan terecht.Zaterdag besluit SCV de eerste helft van de competitie met een thuiswedstrijd tegen VVI.