5.2 °C

Dokkum bezorgt Anjum geen heerlijk avondje

za 3 december 2016, 18.13 uur

EANJUM - De laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar stond zaterdagmiddag op het programma. De derby van de Dongeradelen. Anjum tegen Dokkum. Het is en zal ook altijd een mooi affiche blijven. Vanaf het seizoen 2006-2007 kwamen beide grootmachten acht keer tegen elkaar in het strijdperk. Anjum wist vier keer te winnen, terwijl Dokkum driemaal de punten meenam. Opvallend was het grote aantal gescoorde doelpunten in deze ontmoetringen: 39.
Anjum trad aan tegen een tegenstander “in vorm”. De laatste vier wedstrijden werden gewonnen. De twaalf punten zorgden voor een tweede plek op de ranglijst voor de gasten.

Dokkum wist dat het in Anjum lastig is om een goed resultaat te boeken. Slechts Rijperkerk wist het huidige seizoen een puntje te sprokkelen op ’t Kolkenfjild te Anjum. Na afloop van de krachtmeting bleek buurtgenoot Dokkum het eerste team dat Anjum een verdiende thuisnederlaag bezorgde.

Aftasten
Het eerste kwart van de wedstrijd kon het beste getypeerd worden als een periode van “de kat uit de boom kijken”. Beide elftallen gingen met aanvallende aspiraties de wedstrijd in. Het leverde niet direct een scoringskans op. Wel vonden enkele gevaarlijke situaties voor beide doelen plaats. De betrouwbare sluitposten werden er echter niet of nauwelijks zenuwachtig van.

Regie.
Net voor het halve uur sloeg Dokkum toe. Martijn Jongeling kon van ver richting Anjum doel dribbelen. Dokkums goaltjesdief liet Anjum keeper Lolke Dijkstra kansloos. Vanaf dat moment nam de ploeg van Gerrie de Boer de touwtjes in handen. De jacht op het tweede doelpunt was geopend. Ruim zes minuten na de openingstreffer scoorde Christiaan Wijnsma na een hoekschop de 2-0.
Weer drie minuten later schoot Wiebe Dijkstra de 2-1 op het scorebord. Er gloorde weer hoop aan de kant van Anjum. De hoop werd echter op slag van rust de grond ingeboord. Martijn Jongeling scoorde vanaf elf meter, na een overtreding binnen de beruchte lijnen, de ruststand naar 1-3.

Status quo
Na de pauze kregen bleef de ruststand van 1-3 lang op het scorebord staan. Anjum probeerde de aansluitingstreffer te scoren. Wiebe Dijkstra, Jan Tijtsma en Stephan Overkempe lieten van zich horen. Keeper Patrick van der Velde wilde van geen wijken weten. De marge bleef staan op twee. De grootste mogelijkheid om een wijziging aan te brengen in de tussenstand, kwam van de voet van Joeke Vellema. Geheel vrijstaand zocht de Dokkum speler het doel enkele meters te hoog.

Over en uit
De ruststand bleef dus lang op het scorebord staan. Het rendement aan de kant van Dokkum was laag. Het was eigenlijk het enige punt van kritiek op het spel van de gasten. Het duurde lang voordat Dokkum de wedstrijd definitief in haar voordeel besliste. Bij Anjum gingen de gedachten al terug naar eerde ontmoetingen op ’t Kolkenfjild dit seizoen.

In het laatste kwartier toeslaan. Zou dat deze keer ook lukken? Nee dus. Met nog vijftien minuten voor de boeg scoorde Nick Keekstra Dokkums vierde treffer en maakte aan alle onzekerheid een einde. Anjum verloor verdiend van een goed spelend Dokkum. De overwinning kreeg na afloop nog extra glans. Na twaalf wedstrijden mocht Dokkum zich koploper noemen.

Voor Anjum rest nog een uitwedstrijd voordat de winterstop haar intrede doet. Zaterdag reist de equipe van Wichard de Haan naar Zwaagwesteinde. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

25: 0-1 Martijn Jongeling
31: 0-2 Christiaan Wijnsma
34: 1-2 Wiebe Dijkstra
44: 1-3 Martijn Jongeling (pen)
75: 1-4 Nick Keekstra
27: geel Wiebe Dijkstra (A)
45: geel Anne Zijlstra (A)
53: geel Rudmer van der Woude (D)