Account
Logo
Zoeken
7.1 °C

Gestolen truck in Kootstertille gestript

do 24 november 2016, 20.00 uur

LEEUWARDEN - Een 23-jarige inwoner van Kootstertille is donderdag wegens heling veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke werkstraf van 150 uur. Daarmee was de Tilster er nog niet: rechter Maaike de Wit bepaalde dat de man de schade moet betalen. Dat is een bedrag van ruim 54.000 euro. Het was geen kleinigheidje waarvoor de Tilster zich donderdag voor rechter Maaike de Wit moest verantwoorden: de man werd verdacht van het helen van een gestolen vrachtwagen met daarop een dragline.

De Tilster was zelf niet naar de rechtbank gekomen. Volgens advocaat Willem Bierens omdat zijn cliënt vanwege de hele zaak psychisch in de war is. De Tilster werkte bij het recyclingbedrijf van zijn vader. Hij had in de vroege ochtend van 24 augustus 2015 twee personeelsleden van het bedrijf opdracht gegeven om de truck met de kraan te slopen. 's Ochtends vroeg was hij uit zijn bed gebeld door vier mannen die een paar uur later met de truck aan kwamen zetten.

De mannen hadden contact gehad met de vader van de Tilster, die in het buitenland verbleef. De vader had tegen zijn zoon gezegd dat er 's ochtends 60 ton ijzer voor de sloop zou komen. Hoewel hij het niet vertrouwde, hij had later tegen de politie gezegd dat hij zich geïntimideerd voelde door de vier mannen, gaf de zoon toch de opdracht om de truck te strippen. De mannen zagen er volgens de zoon uit als 'een soort kampers'. Ze zouden tegen hem gezegd hebben dat hij er met geen woord over mocht reppen, anders zou hij in de problemen komen.

De mannen hadden ook gezegd dat de truck uit het zicht gehouden moest worden. De Tilster moet hebben geweten dat er iets niet in de haak was, concludeerde de rechter. De man had ook nog tegen de politie gezegd dat hij de truck eigenlijk te netjes vond voor de sloop. De truck is teruggevonden dankzij een actie via Facebook. De wagen was van een overslagbedrijf en werd in de nacht van 22 augustus gestolen van een terrein in Velsen-Noord. Door de Facebookactie kon de truck naar Kootstertille getraceerd worden.

De vier verkopers streken 5500 euro op. Uiteindelijk vonden de rechtmatige eigenaars een deel van de wagen in kleine stukjes terug bij een schrootverwerker in Kampen. Voor het overslagbedrijf was de diefstal van de truck een enorme strop. Ofschoon de dagwaarde van de truck getaxeerd werd tussen de 54.000 en 85.000 euro, zou het bouwen van een soortgelijke combinatie tonnen gaan kosten. Volgens de wet kan een heler ook verantwoordelijk worden gehouden voor de schade van de eigenaar van het gestolen goed. Het overslagbedrijf had de eigen schade -de dagwaarde en het huren van een andere, soortgelijke truck- begroot op ruim 100.000 euro.

Dat bedrag wilde het bedrijf op de Tilster verhalen. Officier van justitie Rein Meinderts vermoedde dat de man alle schuld op zich had genomen. Toch hield Meinderts hem verantwoordelijk voor de schade. De officier ging uit van het laagste taxatiebedrag: hij vond dat de Tilster in elk geval ruim 54.000 euro aan het bedrijf uit Velsen moet betalen. De officier eiste een werkstraf 150 uur waarvan 50 uur voorwaardelijk.

De rechter kwam uit op hetzelfde bedrag. Omdat zo'n groot bedrag terugbetalen al een zware belasting zal zijn voor de verdachte, legde De Wit de geëiste werkstraf helemaal voorwaardelijk op. De vier mannen die worden verdacht van de diefstal van de truck zijn door de politie Noord-Holland aangehouden. Zij zijn in afwachting van hun strafzaak. Het overslagbedrijf zal het restant van de schade via de burgerlijke rechter moeten claimen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
82.4%
Heel misschien wordt het nog wat....  
0%
Ik hoop dat het doorgaat!  
17.6%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie





regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'