Account
Logo
Zoeken
9.1 °C

'Poolse straatrover mishandelde jonge vrouw'

vr 28 oktober 2016, 16.35 uur

LEEUWARDEN - Een 23-jarige vrouw kreeg de schrik van haar leven, toen ze op 28 juni op het NS-station in Feanwâlden werd beroofd van haar mobiele telefoon. De dader ging bepaald niet zachtzinnig te werk. De man rukte de oordopjes uit de oren en gebruikte geweld toen de vrouw tegenspartelde. De vrouw en ook een paar getuigen verklaarden dat de berover haar duwde, waardoor ze over een hekje viel.

'Knietje in de ribben'
Ze kreeg een paar elleboogstompen in haar gezicht, een knietje in de ribben en haar keel werd dichtgeknepen. Ze bleef zich verzetten en beet haar aanvaller in de onderarm. De man koos eieren voor zijn geld en gaf de telefoon terug. De straatrover, een 21-jarige Pool, werd niet veel later in de buurt van het station opgepakt. Hij had eerder op de dag in Leeuwarden een 50-jarige vrouw beroofd. De vrouw stond buiten bij haar werk, op de hoek van de Westersingel en de Tesselschadestraat, te roken toen een onbekende man haar een duw gaf en er met haar telefoon vandoor ging.

'Stijfkoppig'
De Pool moest zich vrijdag voor de rechter verantwoorden. De man bekende dat hij de telefoons de vrouwen had beroofd, maar hij ontkende dat hij daarbij geweld had gebruikt. Dat deed hij volgens officier van justitie Peter van der Spek tegen beter weten in. De officier nam het de verdachte 'bijzonder kwalijk' dat hij 'stijfkoppig' voor zijn verantwoordelijkheid wegliep. Van der Spek noemde de beroving in Feanwâlden 'een bijzonder laffe actie'.

'De grens over'
De Pool zwierf al een aantal dagen door Nederland, nadat hij zijn werk was kwijtgeraakt. Hij was zwartrijdend met de trein van Zwolle naar Leeuwarden gereden. Na de diefstal van de telefoon was hij in de trein naar Groningen gestapt. Hij wilde volgens eigen zeggen 'de grens over', naar Polen. Volgens advocaat Harvey Crozier wilde zijn cliënt een telefoon hebben om naar Polen te bellen. Omdat dat met de eerste telefoon niet lukte, probeerde de man in Feanwâlden een tweede mobieltje te stelen.

'Nachtmerries'
Volgens de raadsman was de Pool door gebrek aan eten en slaap 'enigszins ontremd' geraakt. De beroving heeft enorm veel impact gehad op het slachtoffer. Ze heeft een tijdlang last gehad van nachtmerries. Ze werkt in de zorg, waar ze ook te maken heeft met agressieve patiënten. Elke keer als dat gebeurt moet ze terugdenken aan het gewelddadige voorval. Ook fysiek liet de beroving sporen na. 'Na vier maanden heeft ze nog altijd last van haar ribben', aldus Van der Spek. Hij eiste 20 maanden cel en betaling van een 600 euro smartengeld en 125 euro aan kosten aan het 23-jarige slachtoffer.
De Leeuwarder rechtbank doet op 11 november uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.9%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.9%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
19.4%
Geen mening  
26.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen


regionaal nieuws

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog


regionaal nieuws

Zorgen over toekomst van theater op Campus Kollum

Zorgen over toekomst van theater op Campus Kollum

Poll: Horen dorpshuis en theater de Colle bij elkaar?

Ja  
51.8%
Nee  
25.9%
Weet niet  
22.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Verdachte van mishandeling ziet 'boze geesten'

Verdachte van mishandeling ziet 'boze geesten'