4.1 °C

Anjum en Berlikum tevreden met punt

zo 16 oktober 2016, 4.32 uur

EANJUM - In de tombola van de derde klas stond zaterdag de wedstrijd tussen Anjum en Berlikum op het programma. Niet een affiche met een rijke historie. Ook niet een ontmoeting die vaak in het voordeel van Anjum werd beslist. Voor aanvang van de wedstrijd, zaterdagmiddag op een glad Kolkenfjild, was het verschil tussen beide teams slechts één punt. Na afloop van een spectaculair treffen was het verschil nog steeds één punt. Toen scheidsrechter Brinkhuizen voor de laatste maal de kogel door de fluit blies stond een 3-3 eindstand op het scorebord. Een terechte eindstand volgens de meeste toeschouwers en deskundigen, hoewel en voor beide teams ook mogelijkheden waren op meer dan het ene puntje.

Lolke Dijkstra

Berlikum was in de openingsfase de meest aanvallende ploeg. Keeper Lolke Dijkstra kon zich in deze fase positief onderscheiden. Toch moest de Anjumer goalie het antwoord schuldig blijven na een snelle omschakeling van de gasten. Het was Patrick Nauta die na nog geen tien minuten spelen onberispelijk in een 1 op 1 situatie met de Anjumer goalie het net wist te vinden. 0-1.

Pope Bauke Holwerda

De twintig minuten die zouden volgen waren de minuten van Pope Bauke Holwerda. In zijn lange voetbalgeschiedenis zal de Anjum aanvoerder niet eerder zo’n spectaculaire twintig minuten gespeeld hebben waarin hij de hoofdrol speelde. De gasten konden maar even genieten van hun voorsprong. Twee minuten na de openingstreffer scoorde Pope Bauke Holwerda zijn eerste doelpunt. Tussenstand 1-1. Een score die ruim een kwartier stand zou houden. De 1-2 kwam als een donderslag bij heldere hemel. Pope Bauke Holwerda scoorde zijn tweede doelpunt. Helaas wel in het verkeerde (eigen) doel. Een terugspeelbal op keeper Lolke Dijkstra rolde over het enige polletje van ’t Kolkenfjild en over het rechterbeen van de mis trappende Anjum doelman in het verlaten doel. Ook deze achterstand werd twee minuten later ongedaan gemaakt. Wiebe Dijkstra werd net binnen de lijnen ten val gebracht. De man in het zwart wees gedecideerd naar de beruchte stip. In twee instanties wist Pope Bauke Holwerda de toegekende strafschop te verzilveren. Anjum en Berlikum stonden weer gelijk.

Wiebe Dijkstra

Bijna was de tussenstand van 2-2 nog voor de pauze gewijzigd in 3-2. Stephan Overkempe glipte door de Berlikum verdediging. Op zo’n twintig meter van het doel werd de Anjum spits onderuit gelopen door keeper Durk Boomsma. Een doelrijpe kans werd teniet gedaan. Keeper Boomsma mocht niet klagen dat het bij een ( donker) gele kaart bleef. De vrije trap van Pope Bauke Holwerda leverde een rebound op voor Wiebe Dijkstra. De bal verdween helaas voor de withemden langs de verkeerde kant van de paal naast het doel.

Direct na de hervatting was de gedreven Anjum middenvelder wel succesvol. Zoals zo vaak de afgelopen ( jeugd) jaren wist Jan Tijtsma met een prachtig passje Wiebe Dijkstra in stelling te brengen. Langs de uitlopende goalie van de gasten wist Wiebe Dijkstra Anjums derde treffer te scoren. Maar ook deze keer stond de tussenstand niet lang op het scorebord. Zes minuten na de 3-2 was het Jacob Dirk Tuininga die een voorzet prachtig tegendraads in het doel wist te koppen.

Het was in een fase dat de strijd op het veld iets grimmiger werd. Sportief bleef het. Het leverde wel drie gele kaarten en een rode kaart op. Op het middenveld ging Wiebe Dijkstra op onreglementaire wijze een duel aan met een Berlikum speler. Het betekende na ruim een uur spelen dat Anjum met tien man verder moest.

Anne Jan Tijtsma

Met tien tegen elf ging de wedstrijd verder. Dat de 3-3 tussenstand uiteindelijk ook de eindstand zou worden was een voetbalwonder. Anjum kreeg mogelijkheden via Jan Tijtsma en Stephan Overkempe. Met het nodige kunst- en vliegwerk bleef de bal buiten de palen of belandde het leren monster op de lat. Ook Anjum kwam regelmatig met de schrik vrij. Een kopbal van Frederik van der Mey spatte uiteen op de deklat boven keeper Lolke Dijkstra. Schoten van afstand raakten geen doel. Op momenten dat het echt gevaarlijk werd redde Anne Jan Tijtsma. Tweemaal, op identieke wijze ,wist de Anjum verdediger de bal van de lijn te trappen. Met twee ferme trappen wist hij een vierde treffer van de gasten te voorkomen. Het slotakkoord van deze wedstrijd kwam van de voet van Mark Jansma. Een vrije trap van zo’n 20 meter afstand leverde bijna Anjums vierde treffer op. Met een geweldige krachtsinspanning ranselde keeper Boomsma ten koste van een corner de bal uit de linker hoek.

De 3-3 eindstand betekende voor Anjum het derde doelpuntrijke gelijke spel in deze nog prille kompetitie. Met het vrije weekend voor de deur heeft Anjum na zeven wedstrijden negen punten bij elkaar gespeeld. Een achtste plek op de ranglijst is het resultaat.
Donderdagavond speelt Anjum een oefenwedstrijd tegen Opende. De wedstrijd begint om 20.00 uur op het eigen sportpark.
Op zaterdag 29 oktober gaat Anjum op bezoek bij koploper WTOC. Deze derby begint om 14.30 uur.

Anjum-Berlikum. 3-3
Scheidsrechter: B.Brinkhuizen.
Wedstrijdbal : Oranjevereniging Anjum.
Pupil van de week: Niek Dijkstra. Anjum JO-9 (1)