Account
Logo
Zoeken
3.2 °C

Ontsluiting breekpunt huisjespark De Veenhoop

wo 12 oktober 2016, 17.05 uur

DE VEENHOOP - De aanleg van een ontsluitingsweg is voor Plaatselijk Belang De Veenhoop essentieel in de plannen voor een recreatiepark in het dorp. Recreatie-ondernemer Geert Jan de Jong wil op de plek van twee kampeervelden achttien bungalows realiseren. Bovendien moeten er twee groepsaccommodaties, een nautisch opleidingscentrum en een havenkantoor worden gebouwd.

De metamorfose van de camping en jachthaven in De Veenhoop kost zo'n twintig miljoen euro en moet rond de tien vaste banen opleveren. ,,De recreatie verandert”, verklaarde De Jong dinsdagavond tijdens een Ronde Tafelbijeenkomst bij de gemeente Smallingerland. ,,Waar caravans vroeger als luxe werden gezien is dat nu anders. Grotere en luxere recreatiewoningen is nu de vraag.” Volgens De Jong is er veel overleg geweest met de omgeving en zijn er ook aanpassingen gedaan. Bovendien hebben er diverse onderzoeken plaatsgevonden.

Aan het onderzoek naar de verkeersafwikkeling schort het nodige, constateert penningmeester Oene Hoekstra van Plaatselijk Belang De Veenhoop. Dat maakt zich vooral zorgen over de veiligheid en verkeersdrukte. Met name het Eijzengapaed zou niet berekend zijn op de toename van het verkeer. Het onderzoek rammelt volgens Hoekstra aan alle kanten. ,,Regeren is vooruitzien. De getalletjes deugen niet.” Wethouder Ron van der Leck pareert de kritiek met de uitkomsten van het onderzoek. ,,Zover wij er nu naar kijken is die ontsluitingsweg niet noodzakelijk.”

Voor dorpsbelang is dit het struikelblok in het plan. ,,Als u partijen bij elkaar kun brengen met een rondweg, dan moet u die aangrijpen”, merkte bewoner Marjan Jacobi op. Haar kritiek gaat verder. Zij krijgt naar eigen zeggen twaalf keer twaalfpersoonshuisjes achter haar woning. ,,Het is een mooi plan, maar niet voor De Veenhoop. Wij willen reuring, maar er zijn grenzen. Mensen komen hier ook voor de rust en ruimte naar toe.”

Dorpsbewoner Hans de Wagt is het daar mee eens. ,,De lasten krijgen we, maar voordeel hebben we er niet van. Nu al gaat het regelmatig verkeerd. De ondernemer doet misschien wel zijn best, maar het werkt niet. Het plan wordt ons door de strot geduwd.” Ook dorpsgenoot Henk de Vries heeft moeite met de grootschaligheid. ,,In een mooi weekend hebben we het over achthonderd recreanten, tegenover de zeventig huishoudens.”

De gemeenteraad debatteert over twee weken over de plannen in De Veenhoop.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.8%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'