8.1 °C

Ropta Boys wint van Ternaard

za 8 oktober 2016, 21.57 uur

EASTERNIJTSJERK - De allereerste derby in het nog prille seizoen werd afgelopen zaterdagmiddag door Ropta Boys op overtuigende wijze gewonnen van de naaste buren uit Ternaard. Iets meer dan drie jaar geleden op 5 oktober 2013 waren beide verenigingen aan elkaar gewaagd en eindigde de wedstrijd in 2-2. Deze keer wist Ropta Boys ruim te winnen, dankzij een sterk begin en een zeer goede in doelpuntrijke eerste helft.

1e helft met zuivere hattrick.
In de eerste minuten wees de jonge Tim van der Voort Ropta Boys de weg in deze streekderby. Vanaf het begin wist hij in de eerste minuten op rechts zijn man twee keer te passeren en goed voor te geven. Deze beide voorzetten leverden niets op, maar gaven wel de intentie aan hoe Ropta Boys haar tegenstander wilde bestrijden. De druk van Ropta Boys na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter J de Klein werd in de 4e minuut ietwat gelukkig beloond. Een voorzet van Geert Linthof werd ingekopt door Simon Dijkstra. Deze kopbal werd in eerste instantie verwerkt door keeper Hellinga, maar in de rebound werd de bal door de Ternaard verdediger hard tegen Simon Dijkstra zijn lichaam geschoten, met als gevolg dat de bal keurig in de hoek verdween. (1-0)

Deze steun in de rug was mooi meegenomen en werd in het vervolg van de eerste helft goed uitgebuit. Ropta Boys ging voortreffelijk door en kreeg voldoende kansen. Na een kwartier spelen werd Tim van der Voort net buiten de 16 meter onderuit gehaald. De toegekende vrije trap belandde in de muur. Een minuut later had Simon Dijkstra zijn tweede op de schoen. Hij speelde zich in de zestien meter goed vrij, maar zijn hard schot belandde op de vuisten van keeper Hellinga. Ternaard wist in de eerste helft heel weinig te creëren. Het gevaar van Ternaard kwam vooral uit de corners. Hoewel, een misverstand in de Ropta Boys verdediging betekende bijna dat Roel Hoekstra de score kon gelijk trekken.

Na dik twintig minuten wist Ropta Boys haar overwicht te verdubbelen door een schitterende goal. Vooral de zeer intelligente steekpass van Erik de Vries, die de goed in diepte lopende Geert Linthof alleen voor de Ternaard keeper liet opduiken. Geert bleef koel en schoof de bal keurig binnen voor de 2-0. Ternaard was aangeslagen en Ropta Boys profiteerde volop. Geert Linthof, schot net over en Tjidsger Braaksma, tikt net naast uit een voorzet en verzuimden te scoren. De derde mogelijkheid was wel raak. Via de rechterkant wist Tjidsger Braaksma met een lage voorzet Simon Dijkstra te bereiken. Simon had deze middag weinig moeite met afronden en tekende de 3-0 aan.

Na deze 3-0 kreeg Ternaard twee keer de mogelijkheid om iets te doen aan deze achterstand. Eerst werd uit een voorzet net naast gekopt door Danny Post. Even later kende Johannes de Groot zijn enige slippertje door de bal los te laten uit een voorzet. Deze keer kon de Ternaarder inzet van de doellijn worden gehaald door Yorrick Elzinga. Het slotakkoord in de eerste helft was weer voor Ropta Boys. In de laatste minuut wist Tjidsger Braaksma vanaf rechts een perfecte voorzet af te leveren bij de geheel vrijstaande Simon Dijkstra. Bij de tweede paal kopte hij Ropta Boys met zijn derde treffer in één helft (hattrick) naar een ongekende voorsprong van 4-0 bij rust.

Tweede helft zonder spanning.
In de tweede helft was er weinig meer te beleven. De wedstrijd was gespeeld na één helft. Natuurlijk probeerden beide ploegen er nog iets van te maken. Beide ploegen kregen nog kansen en er werd aan beide kanten nog één keer gescoord. De grootste mogelijkheden waren voor Ternaard in de tweede helft. Na een kwartier spel wist Ternaard een 100% kans te creëren, maar Roel Hoekstra zag zijn inzet van dichtbij gekeerd met de voet door keeper Johannes de Groot. Een vrije trap vanuit een mooie positie werd door David de Vries in de Ropta Boys muur geschoten. Jan Bekker kreeg namens Ropta Boys nog een grote mogelijkheid, maar zijn inzet ging net voorlangs. Even leek de 5-0 op het scorebord te komen. Een mooie aanval over diverse schijven werd keurig afgerond, maar geannuleerd wegens buitenspel. Dit bleek uitstel, want na ongeveer 75 minuten voetbal wist de uitblinker aan Ropta Boys zijde Tim van der Voort met een goede actie aan de rechterkant Erik de Vries te bereiken. Erik behield het overzicht en wist aanstormende Geert Linthof voor de tweede keer perfect te bedienen voor de 5-0.

In het laatste kwartier werd Ropta Boys onnodig heel onrustig en slordig, waardoor Ternaard zelfs nog de gelegenheid kreeg om de stand een stuk draaglijker te maken. Het bleef bij één treffer, omdat keeper Johannes de Groot beter bij de les bleef dan de spelers. Ternaard wist uiteindelijk via een mooi doelpunt de eer te redden. Uit een voorzet van links wist Danny Post met een rake kopbal voor de eindstand van 5-1 te zorgen.

Conclusie: Een terechte overwinning voor Ropta Boys, welke is gebaseerd op een goed gespeelde eerste helft. Met drie overwinningen op rij weet Ropta Boys zich nu te nestelen in de bovenste helft van de ranglijst. Volgende week wacht opnieuw een derby. Dan komt buurtgenoot Oostergo bezoek. Eindstand: 5-1.