Account
Logo
Zoeken
14.7 °C
Artikel in Friesch Dagblad. Eerst was de politie de bron maar die ontkende het doen van de telling. Later zou het getal ergens gevonden zijn op de social media...

Handelsroute goochelde met bezoekersaantal

di 4 oktober 2016, 15.55 uur

BURGUM - Het aantal van 150.000 tot 180.000 bezoekers dat zaterdag de handelsroute op de Centrale As bezocht, is uit de lucht gegrepen. Dat is dinsdag duidelijk geworden nadat deze site een onderzoek startte naar de bron van de telling. De organisatie maakte aanvankelijk aan de media bekend dat de politie een telling had gedaan maar uiteindelijk is het cijfer van 150.000 tot 180.000 op vrijwel niets gefundeerd. Het cijfer zou ergens op 'social media' zijn genoemd en de organisatie heeft het zonder enig onderzoek overgenomen.

Politie onterecht genoemd als teller
Het ongekend hoge aantal bezoekers riep zaterdag al vragen op en de organisatie 'Foarút mei de handel' liet naar aanleiding hiervan weten dat de politie een specifieke telling had verricht. Op Twitter schreef de organisatie: "Dit is door de politie doorgegeven. Het aantal mensen per m2 per blok. Berekend met het aantal uren van het evenement." De lokale politie liet dinsdag echter weten dat zij helemaal geen telling heeft gedaan. Een telefoontje met woordvoerder Anthony Hogeveen van de politie Noord Nederland bevestigt hetzelfde beeld: "Op het moment dat er een evenement is dan is het aan de gemeente of organisator om te tellen. Wij hebben daar geen rol in."

De provincie Fryslân liet verder in een korte reactie weten dat zij ook geen telling heeft gedaan omdat zij niet de organiserende partij was. "En 150.000 tot 180.000 mensen lijkt ons aan de hoge kant" zo laat een medewerker van het Projectbureau | De Centrale As deze site weten.

Organisatie weet ook niet waar cijfers vandaan komen
Voorzitter Willem Kooistra van 'Foarút mei de handel' weet dinsdag ook niet meer waar de getallen vandaan komen. "Ik fyn it ek stiif heech". Hij vervolgt: "Ik wit net hoe't dat yn 'e wereld kaam is. Op de social media kamen dizze getallen foarby. Is it tusken de 50.000 en 100.000 minsken dan bin ik ek bliid en de wierheid leit miskien yn 't midden."

Het is dus een raadsel geworden waar de "150.000 tot 180.000" precies vandaan komen. Dat de politie de bron is, wordt in elk geval niet meer door Kooistra bevestigd. Eerder deed hij dat nog wel in een interview met het Friesch Dagblad dat maandag in de krant verscheen (zie foto). En op welke social media het getal genoemd is, blijft ook een vraag. "Dat is my net bekend mar ik nim de moeite ek net om it op te sykjen...." besluit Willem Kooistra.

Noot van redactie: Wij van WâldNet hebben Willem Kooistra overigens gecomplimenteerd over de organisatie en het succes van het evenement. Het was echter ook noodzakelijk het gegoochel met de opkomstcijfers uit te zoeken omdat deze, en de tot stand koming, niet (konden) kloppen.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Dodenherdenking in Drogeham

Dodenherdenking in Drogeham

regionaal nieuws

Dodenherdenking bij kruiskerk in Burgum

Dodenherdenking bij kruiskerk in Burgum



regionaal nieuws

Jaarlijkse Dodenherdenking Soensterdijk

Jaarlijkse Dodenherdenking Soensterdijk




regionaal nieuws

Inbraak bij Kapsalon Promise in Drachten

Inbraak bij Kapsalon Promise in Drachten