Account
Logo
Zoeken
5 °C

'Aanpak werkloosheid Smallingerland slecht'

wo 28 september 2016, 10.34 uur

DRACHTEN - In tegenstelling tot het college van burgemeester en wethouders van Smallingerland zien werknemers, uitzendorganisaties en het onderwijs wel de meerwaarde van een Taskforce Werkgelegenheid. Het CDA diende in 2015 een motie in om betrokken partijen te verenigen om te komen tot een integrale aanpak voor het stimuleren van de werkgelegenheid in de gemeente.

Het college heeft onderzoek gedaan en concludeert dat er al veel wordt gedaan om de werkgelegenheid in Smallingerland te bevorderen. De onderlinge samenhang tussen projecten en trajecten is wel een aandachtspunt, maar het instellen van een Taskforce heeft geen meerwaarde, staat in het advies aan de gemeenteraad.

De partijen lieten zich dinsdagavond door verschillende partijen bijpraten. "Er is weinig zichtbaar wat de gemeente doet aan werkgelegenheid. Het zijn veel woorden en weinig praktische zaken. De aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven is slecht", concludeert bestuurder Anton Meijerman van vakbond CNV. Volgens hem geldt bijvoorbeeld in Heerenveen veel meer beleidsvrijheid waardoor zaken op het gebied van onderwijs en bedrijfsleven worden gekoppeld. "Met een vliegwieleffect."

Een Taskfoce heeft in de ogen van Meijerman wel degelijk meerwaarde. "In het bedrijfsleven gebeurt er heel veel en die verandert snel. Een kleine groep waarin alle deelnemers participeren, werkgevers, werknemers, onderwijs, gemeente en uitzendbureaus, kan snel en efficiënt inspelen op ontwikkelingen."

Voorzitter Joop Vogel van het college van bestuur van scholengemeenschap Liudger wil niet op de stoel van de politici gaan zitten, maar deelt de opvatting van Meijerman. "Veel leerlingen gingen de school uit met een Wajong-uitkeringen. Dat is niet meer zo, maar wel een grote zorg omdat laaggeschoold werk afneemt. Ook havo en vwo is een aandachtspunt. Is het niet zaak om jonge mensen vast te houden en terug te laten keren in onze gemeente? Een Taskforce kan een middel zijn om meer werkgelegenheid naar Smallingerland te halen. Waar is het college bang voor?"

Yvonne de Jong van uitzendbureau Randstad juicht een nauwe samenwerking toe. "Er ligt een noodzaak. Je moet iets organiseren en een Taskforce zou een goed middel zijn. Als je daar echte afspraken maakt en iedereen committeert zich hier aan, dan heeft het wel degelijk meerwaarde."

Over twee weken debatteert de gemeenteraad over het onderwerp.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette


regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval