Account
Logo
Zoeken
6.5 °C

Boete voor apengeluiden bij Harkemase Boys

vr 23 september 2016, 11.40 uur

LEEUWARDEN - De supporter van Harkemase Boys die op zaterdag 5 maart in de wedstrijd tegen VVOG uit Harderwijk oerwoudgeluiden maakte tegen de donkere VVOG-speler Pernelly Biya is vrijdag door politierechter Irene Dölle veroordeeld tot een boete van 600 euro. De verdachte, een 22-jarige inwoner van Harkema, verscheen zelf niet op de zitting. Volgens zijn advocaat vindt de man dat hij genoeg is gestraft.

Hij kreeg van het bestuur van Harkemase Boys een stadionverbod: hij mag twee jaar lang niet op sportpark De Bosk komen. Ook kreeg hij van de KNVB een verbod van een half jaar om voor zijn club Harkema Opeinde te spelen. Het incident gebeurde in de 86e minuut van de wedstrijd, Harkemase Boys stond met 2-0 voor. Toen Biya de bal oppakte om een corner te nemen, werden er vanuit het publiek oerwoudgeluiden geroepen.

Aanvankelijk deed de scheidsrechter niets. De assistent-trainer van VVOG kreeg een rode kaart toen hij de scheidsrechter sommeerde om actie te ondernemen. Kort daarna haalde de trainer van VVOG zijn spelers van het veld. De wedstrijd werd na een onderbreking van tien minuten hervat, maar de spelers weigerden serieus verder te spelen. Tot aan het eindsignaal hielden ze de bal hoog. Biya deed aangifte van racisme.

Het incident kreeg veel media-aandacht, ook de landelijke pers stortte zich op het . Dat liet de rechter enigszins meewegen, maar zij vond het ook een ernstig feit. 'Ik til hier zwaar aan', aldus Dölle. Op een 'gewone' belediging staat normaal gesproken een lagere boete. De rechter liet extra zwaar meewegen dat het incident voetbalgerelateerd is en dat het maken van oerwoudgeluiden richting een donkere speler discriminerend is.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'

'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'






regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver




regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar