Account
Logo
Zoeken
12.5 °C

Zorgen over Peinder Mieden

wo 14 september 2016, 13.55 uur

OPEINDE - De 23 potentiële kopers van kavels in het plan Peinder Mieden willen zo snel mogelijk zekerheden van gemeente Smallingerland. In een speciale Ronde Tafelbijeenkomst zijn er dinsdagavond zorgen geuit over het onzekere vervolg en tijdspad. Een raadsbesluit is hard nodig om de potentiële bewoners binnenboord te houden.

"Mogelijke kopers hebben een afwachtende houding vanwege het risico op afhaken. Niemand houdt van onzekerheid", legt toekomstige bewoner Karin Goemans uit, "Door de onzekerheid ontstaan er bij leden problemen. Dit is het moment om in actie te komen. De rente is laag en de vraag groeit. Leden willen hun woning verkopen, maar lopen het risico dat als de ontwikkeling te lang duurt, de huidige hypotheek verjaard. Aspirant-leden wachten af en leden haken af. Wij staan in de startblokken."

Peinder Mieden moet een uniek project worden waar negentig hectare agrarische grond natuur wordt. De koper ontwikkelen dit en krijgen daar een kavel voor terug. Het plan is experimenteel omdat er welstandsvrij kan worden gebouwd. Op dit moment telt de kopersvereniging 23 leden die 27 kavels afnemen. Daar moeten in ieder geval nog vier kopers bij. "Dan hebben we wel de positieve impulsen vanuit de gemeente nodig", legt voorzitter Kees van Wee uit.

Aanpassing van de fasering is volgens projectleider Jeltje van den Berg van gemeente Smallingerland niet een optie. "Kopers hebben vrijheid in keuze van plek. Dat zou betekenen dat er mensen moeten wachten." Het gaat om zes potentiële kopers. "Of ze afhaken of niet, is denk niet eens van belang. De gemeente wil namelijk 31 kopers. Als je zes uitstelt, kom je nog moeilijker aan dat aantal", stelt Van Wee.

Hij heeft de verwachting dat de komende tijd er wel nieuwe geïnteresseerden bij komen. Een stimulans door een besluit over het bestemmingsplan van de gemeente is in zijn ogen cruciaal. "Omdat het al zolang loopt, krijg je natuurlijk verloop in het aantal leden. Er ontstaat ook scepsis omdat er nog niets gebeurt." Eerder haakten leden af omdat de kavelkaart werd veranderd en daardoor de wensen van die potentiële kopers niet meer haalbaar bleken.

Het verwerven van grond hoeft in principe niet een groot struikelblok te zijn. Agrariër Willem Veenstra uit Boornburgum is de grootste grondbezitter. Hij gaf aan respect te hebben voor de initiatiefnemers, maar het wel zonde te vinden dat goede landbouwgrond voor natuur wordt opgeofferd. Desalniettemin houdt hij de deur open voor de ontwikkeling. "Het gaat voor mij niet direct om geld. Ik ben een voorstander om te ruilen." Hectares die hem tot dusver zijn aangeboden, in de buurt van het vliegveld, heeft hij geen interesse voor. "Dat is grond waar ik geen belang bij heb."

De raad debatteert mogelijk deze maand nog over de financiële zaken en grondeigendom van de Peinder Mieden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering


regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt