Account
Logo
Zoeken
5.3 °C
Gelbrig Hoekstra: 'Utdaagjende prachtbaan'
Mevrouw Gelbrig Hoekstra had bepaald geen gemakkelijke taak om antwoord te geven op de vragen van CdK Jorritsma aangaande het werk van de vertrouwenscommissie. Maar in geef Frysk: 'Sy rêde dermei'

Gelbrig Hoekstra: 'Utdaagjende prachtbaan'

wo 31 augustus 2016, 19.05 uur

BURGUM - Aldus omschreef mevr. Gelbrig Hoekstra, de voorzitter van de vertrouwenscommissie die een nieuwe burgemeester moet ‘uitzoeken’, de functie die vacant werd nadat Eric ter Keurs afscheid heeft genomen als burgemeester van de gemeente Tytsjerksteradiel. Mevr. Hoekstra omschreef in kort bestek hoe de procedure tot nu toe is verlopen: “De earste stap wie de boargers freegje, it wurdt per slot fan rekken harren boargemaster. Dêr binne is in stikmennich dingen út nei foaren kaam, lykas ‘belutsen, daadkrêftich en visionair’. Dizze gemeente is grutsk en in tikje eigensinnich. Wy ferwachtsje in protte gadingmakkers”, aldus mevr. Hoekstra.

Voor haar lag er deze maandagavond nog een niet geringe taak. Zij moest, als voorzitter van de vertrouwenskommissie, een aantal vragen van Commissaris Jorritsme beantwoorden. En dat waren er nog al wat. Het waren in feite merendeels retorische vragen, zoals de CdK zelf ook aangaf: “Eins wit ik it andert op de measte fragen wol, mar dit fraachpetear is der benammen om ek oan de boargers dúdlik te meitsjen hoe’t sa’n beneamingsproseduere yn sy wurk giet.” De Commissaris benadrukte dat het voor hem toch ook wel een bijzondere avond was: “Dit is myn lêste installaasje, ik krij in oare baan, mar it is ek bisûnder omdat Tytsjerksteradiel ek ‘myn’ gemeente is, ik wenje hjir.” Hij toonde zich tevreden over de inhoud van de procedure, maar hij had toch nog een aantal vragen ter verheldering en verduidelijking.

Het waren vragen aangaande het hoe en waarom van een aantal zaken, over visie en uiteraard over de persoon van de nieuw te benoemen burgemeester. Een behoorlijk lange lijst en Gelbrig Hoekstra had de handen vol om het allemaal bij te houden. Maar toen de CdK klaar was met zijn vragen, het leek een beetje op een universitaire promotie, waarbij de promovendus zijn werkstuk, zijn proefschrift, moet verdedigen, bleek dat mevr. Hoekstra goed had geluisterd, ze miste geen enkele vraag en haar antwoorden waren zoals iedereen van haar gewend is: to the point, zakelijk en kort.

Over het begrip ‘boegbeeld’: “De boargemaster is in ambassadeur, hy of sy moat richting jaan kinne en daadkrêft toane as it derop oankomt.” En uiterard was er de vraag over de houding van de raad ten opzichte van het gebruik van het Frysk: “Wy binne hjir grutsk op en wiis mei ús Fryske taal, hy as sy moat it sa gau as mogelik is yn elts geval passyf behearskje.” Over de krimp, het feit dat het inwonertal van sommige regio’s zorgwekkend daalt: “Dat spilet hjir noch net, mar yn guon fan ús buorgemeenten wol degelik.” Over de behandeling van de punten die in de raad ter tafel komen: “De rie moat de punten behandelje sa’t se bedoeld binne. De rie moat sa no en dan ek in spegel foarhâlden krije.” Over het college van B en W: “Dat moat in tiim wêze.”

En uiteraard was er ook een vraag van de CdK over de samenwerking met buurgemeente Achtkarspelen, burgemeester Gerbrandy zat overigens op de publieke tribune, samen met nog een aantal van zijn ambtgenoten: “Wy wolle gjin echte fúzje, wol gearwurking.” Over het fenomeen ‘netwerken’: “Wy sykje in boargemaster mei in grut netwurk, hy as sy hoecht net perfoarst polityk as bestjoerlik aktyf te wêzen, it kin ek bêst immen út de sakewrâld wêze.”

Over de eventuele verandering in de verdeling van de portefeuilles tussen de burgemeester en de wethouders: “De boargemaster hat hjir de portefeuille ekonomyske saken en ek iepenbiere oarder en feilichheid.” Uiteraard had de CdK een vraag gesteld over het ‘probleem’ van de integriteit: “De boargemaster hat dêr sûnder mis in rol yn.” En als laatste de mogelijkheid van een assesment, zeg maar een wat dieper gravend onderzoek naar de geschiktheid op meerdere terreinen van een kandidaat. Leiderschapsstijl, personality en dergelijke kenmerken kunnen worden getoetst bij een assessment. Gelbrig Hoekstra: “In assessment kin in helpmiddel wêze yn it finen fan in goede kandidaat.”

Tot slot van dit uitgebreide ‘fraachpetear’, legde de heer Jorritsma uit hoe de procedure nu verder gaat verlopen. Bij een deel van zal hij niet meer rechtstreeks betrokken zijn, die zal voor rekening komen van zijn opvolger, mevr. Leemhuis, de interim CdK. Hij wenste tot slot Tytsjerksteradiel ‘in betûfde boargemaster’ toe: “Mar dat komt fêst wol goed”, aldus de heer Jorritsma.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'



regionaal nieuws

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage


regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.1%
Nee  
55.1%
Maakt me niet uit  
18.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!