Account
Logo
Zoeken
5.1 °C

Dorpen vangen bot met woningvraag

wo 31 augustus 2016, 17.48 uur

DRACHTSTERCOMPAGNIE - Kleine dorpen hoeven er vooralsnog niet op te rekenen dat er nieuwe goedkope woningen worden gebouwd. Pas als een structurele behoefte wordt gegarandeerd, zijn de woningbouwcorporaties bereid om te bouwen.

"Woningen bouwen we voor een periode van vijftig tot tachtig jaar. Voor de toekomst krijgen we te maken met krimp. Dergelijke risico's nemen we mee in onze overwegingen voor uitbreiding van de woningvoorraad", verklaart Nobert Beukers van woningbouwcorporatie Accolade dinsdagavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad van Smallingerland. Hij geeft aan dat vaak ook blijkt dat als het puntje bij paaltje komt er geen vraag naar woningen in de dorpen is. Omdat de corporaties zien dat veel jongeren naar de grotere kernen trekken, ligt de focus voor nieuwbouw daar. "In de dorpen zijn we voorzichtig."

Vergrijzing in Drachtstercompagnie
De dorpen zelf daarentegen hebben wel de wens voor nieuwbouw. "Jongeren zoeken betaalbare huurwoningen. Die zijn er niet. Dit versterkt de vergrijzing met gevolgen voor de leefbaarheid van het dorp", constateert secretaris Sietse Wijbenga van plaatselijk belang Drachtstercompagnie. Volgens hem willen ook de ouderen graag in het dorp blijven wonen. "De kans op toewijzing van een seniorenwoning is klein, terwijl de vraag groot is. Toewijzing is bovendien niet alleen voorbehouden aan de dorpelingen. Nou zijn wij geen asociaal dorp, alleen het verkleind wel de mogelijkheid om in de eigen omgeving te kunnen blijven wonen."

Opeinde heeft weinig hoop
Voor Opeinde geldt hetzelfde, vertelt bestuurslid Johan Spek van het dorpsbelang. Uit een enquête bleek een wens voor sociale huurwoningen in het dorp. "De gesprekken met wethouders en woningbouwcorporatie zijn echter niet hoopvol. Goedkope en betaalbare huurwoningen worden in Drachten geconcentreerd, terwijl jongeren en ouderen graag liever hier in het Opeinde blijven wonen. Zij hebben een binding met de buurt en het dorp."

Spek roept op om na te denken over innovatieve woonvormen. In Opeinde zou de behoefte zijn aan zo'n vijftien sociale huurwoningen. Wijbenga gokt dat tien nieuwe huizen in Drachtstercompagnie zomaar bezet zullen zijn. "Toon lef. Als je woningen bouwt zul je zien dat de mensen wel komen. Cijfers en geld bepalen nu wat er gaat gebeuren", aldus Spek.

Frank van der Broek van de Bewonersraad Smallingerland steunt de dorpen in principe, maar vindt de oproep van Spek onverantwoord. "Een woningcorporatie moet niet gaan speculeren. Alleen bouwen op plekken waar een duurzame vraag is." Beukers van Accolade is het daar mee eens. "Pas als de gemeente een garantie geeft dat er voor langere termijn een vraag is, zullen we bouwen. Maar de gemeente kan die garantie niet geven."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
76.8%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.2%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381