Account
Logo
Zoeken
8.9 °C

Werkstraf voor 'eerlijke' inbreker

wo 31 augustus 2016, 16.35 uur

LEEUWARDEN - Met z'n tweeën hadden ze op 11 oktober vorig jaar ingebroken in een woning aan de Boelenswei in Boelenslaan, maar woensdag zat maar één van de daders tegenover rechter Willem Sikkema. De 50-jarige Sneker had eigenlijk van meet af aan open kaart gespeeld. Nadat hij door de politie was aangehouden had hij een goeddeels bekennende verklaring afgelegd.

Zijn maat, een 53-jarige inwoner van Opeinde, had er wat omheen gedraaid en dat zou hem uiteindelijk opbreken: de rechter stuurde hem naar de gevangenis. De inbraak was volgens de Sneker een idee van de Opeinster. De twee mannen waren een stukje gaan rijden met de bedoeling om ergens een kraakje te zetten. Bij de woning in Boelenslaan werd met een hamer een ruit ingetikt. De inbrekers hadden de buit, sieraden, sieradendoosjes, een paar portemonnees en 200 euro, al in een grote tas gedaan toen ze werden overlopen door de bewoners.

De Sneker vluchtte via het dak en ging er samen met zijn maat vandoor. De bewoners hadden het kenteken van de auto van het duo genoteerd en al gauw kwam de politie uit bij de verdachten. Die liepen in Opeinde over straat en hadden een deel van de buit op zak. Op een sok bij de woning in Boelenslaan werd dna-materiaal -bloed- gevonden van de Sneker. Hij had de sok van de waslijn gerukt om die om zijn hand te doen zodat hij geen vingerafdrukken achter zou laten.

Hij was uit geldgebrek met de Opeinster op pad gegaan. Hij had budgetbeheer en had destijds 30 euro per week te besteden. 'Ik kon toen wel wat geld gebruiken, het was een rotperiode', zei de Sneker. Bovendien had hij privé een zware tijd gehad. Inmiddels ziet het er allemaal wat beter voor hem uit: volgende week krijgt hij via de rechtbank een bewindvoerder toegewezen.

Zijn medeverdachte had bij de politie zijn eigen aandeel in de inbraak opvallend klein gehouden. Bovendien klopten zijn verklaringen niet. Dat kwam hem duur te staan: de rechter legde aan de Opeinster drie maanden cel op. 'Hij neemt geen verantwoordelijkheid voor de inbraak', aldus Sikkema. De Sneker moet 140 uur voor de gemeenschap werken. De door officier van justitie Johan Severs geëiste 80 uur vond de rechter aan de lage kant. Zeker omdat de Sneker in 2013 ook al eens voor een inbraak was veroordeeld.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!




regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer