Account
Logo
Zoeken
7.7 °C
Mansveld geïnstalleerd als burgemeester
Foto: Binne Kramer | Wilma Mansveld: 'Mijn nog altijd niet sleetse motto is: alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je altijd verder.'

Mansveld geïnstalleerd als burgemeester

di 30 augustus 2016, 11.16 uur

BURGUM - Mevrouw Wilma Mansveld is maandagavond officieel geïnstalleerd als tijdelijk burgemeester van Tytsjerksteradiel. Dat gebeurde door Commissaris van de Koning John Jorritsma in het bijzijn van de voltallige raad en vele genodigden, waaronder de familie van de nieuwe burgermoeder. Want Wilma Mansveld is de eerste vrouwelijke burgemeester in deze gemeente, ook al is ze dat naar schatting slechts een klein half jaar. Jorritsma benadrukte dat ook nog eens in zijn toespraak, hij betreurde het dat hij in zijn ambtsperiode het aantal vrouwen in dit ambt niet had kunnen verhogen. Misschien wordt de nieuwe burgemeester van Tytsjerksteradiel, die in de komende maanden moet worden benoemd na een uitgebreide procedure, 'zorgvuldigheid gaat voor snelheid', aldus de CdK, wel de eerste 'vaste burgermoeder', een vrouw dus, wie weet.

Mevrouw Mansveld kreeg van loco-burgemeester Doeke Fokkema de ambtsketen omgehangen en even later van de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, Hessel Bouma, de voorzittershamer overhandigd. Daarna mocht ze voor het eerst haar plaats aan het hoofd van de raad innemen en haar eerste officiële daad was het sluiten van de vergadering.

Maiden speech
In haar maiden speech gaf Wilma Mansveld alvast een inkijkje in haar opvattingen aangaande haar nieuwe ambt. “De overheid wordt steeds mee een faciliterende overheid, een participerende en netwerkende overheid, die onder andere via internet en apps de mensen bereikt.” En over het verschil tussen de provinciale en landelijke politiek: “Den Haag en Leeuwarden zijn niet de middelpunten van ons land en de provincie Fryslân, het is de gemeente die de eerste overheid is voor de burger en de bedrijven. De gemeenten kunnen steeds meer eigen beleid voeren, steeds beter afgestemd op de eigen omgeving en wensen van de eigen inwoners.” Ze noemde de kans om hier, zij het tijdelijk, burgemeester te worden ‘een onverwachte verrassing en een uitdaging, een kans om de lokale overheid van dichtbij te zien.’

Ze trof, toen ze zich verdiepte in deze gemeente, naar eigen zeggen een grote gemeente aan, veel natuur, mooie levendige dorpem met ieder hun eigen DNA, alles goed onderhouden en divers. “Ruimtelijk, fysiek, maar ook sociaal: mienskip!” Ze onthulde ook haar leitmotiv, ‘mijn nog steeds niet sleetse motto’ zoals ze het omschreef: “Alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je altijd verder.” En: “Ik tref een zelfbewuste, duurzame en open gemeente aan die geen blad voor de mond neemt. U ontmoet een tijdelijke burgemeester die daar voor komt. Ik bied u mijn kennis, ervaring en netwerk aan en kijk uit naar een geweldige tijd samen.”

Loco-burgemeester Doeke Fokkema die haar als eerste toesprak, memoreerde nog even een toch wel belangrijk item waarmee iedere burgemeester in deze gemeente te maken krijgt: het gebruik van het Frysk. "Ik heb overleg gehad met mevrouw Mansveld over de te gebruiken taal vanavond. Haar antwoord was: gebruik alsjeblieft het Fries, doe het wat langzamer, dan krijgt iedereen het wel mee." En net als de nieuwe burgemeester gaf Fokkema ook even in kort bestek de werkwijze van raad en college aan: "Wy besykje mei respekt foar elkoar te sykjen nei de goede dingen foar de boargers, benammen de kwetsbaren. Wy gunne elkoar wat as kollega's en brûke dêrby graach in stikje humor, sa komme jo in ein, is ús ûnderfining."

De avond werd afgesloten met een receptie waarbij gelegenheid was mevr. Mansveld te feliciteren met naar nieuwe ambt.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid




regionaal nieuws

Centrale As bij Dokkum krijgt nieuw asfalt

Centrale As bij Dokkum krijgt nieuw asfalt

regionaal nieuws

Dieselolie op A7: kilometers lange file

Dieselolie op A7: kilometers lange file


ondernemend nieuws

Kooy Transport neemt Niek Dijkstra Transport over

Kooy Transport neemt Niek Dijkstra Transport over