Account
Logo
Zoeken
9.2 °C
© Jochem Wiersma

Wapendroppings Aalsum uitgebeeld

za 27 augustus 2016, 22.10 uur

DOKKUM - Zaterdagavond heeft burgemeester Marga Waanders in Dokkum de stadsfeesten 2016 officieel geopend, met dit jaar als thema "De geschiedenis van Dokkum in de schijnwerpers".

Buurtvereniging De Trye Mûnen hebben als buurtversiering de wapendroppings tijdens de oorlog in 1944 bij Aalsum uitgebeeld.
De wapendroppings vonden plaats op de landerijen achter de boerderij van de familie Veeninga bij Aalsum.

De buurtvereniging vond het een mooie gedachte om het door de buurt gemaakte tafereel door zoon Piet Veeninga te laten onthullen. De 90-jarige Veeninga en zijn vrouw werden in stijl door twee oude legervoertuigen van huis opgehaald en naar de Papiermûne gebracht. Daar onthulde Veeninga samen met zijn vrouw een bord met daarop de tekst van de geheime code van radio Oranje.

Nadat het bord was onthuld, nam Veeninga het woord en vertelde wat hij in de oorlog had meegemaakt en dat dit verhaal nooit vergeten mag worden en dit moet worden verteld aan de kinderen. Veeninga heeft zijn verhaal inmiddels op vele basisscholen in Friesland verteld.

Op 10 mei 1940 was Piet Veeninga in het land de koeien aan het melken toen hij tientallen vliegtuigen zag overvliegen. Thuis hoort hij van zijn moeder dat er oorlog was uitgebroken. In de laatste oorlogswinter kreeg de familie Veeninga bezoek van drie bekende mannen, die uit naam van de Nederlands regering kwamen.

Vanuit Engeland wilde men wapens droppen op het land van de Veeninga’s achter de boerderij. Zo raakte Veeninga betrokken bij het verzet. Vanuit Londen werden via radio Oranje codes doorgegeven zodat het verzet wist waar en wanneer er wapendroppings zouden plaatsvinden. "De worm heeft rode haren" was zo’n geheime code.

Op 19 oktober 1944 vond de eerste dropping bij Aalsum plaats en werden er 28 containers gedropt, die vervolgens in een bootje naar de boerderij van Veeninga werden gebracht om later verdeeld te worden onder de verzetsstrijders. Daarna volgenden er nog drie droppings. In totaal werden er 68 containers gedropt. In de containers zaten onder andere karabijnen, bezooka’s of revolvers. Er werden ook kleinere container gedropt waar speciale springstoffen in zaten.

Om de gebeurtenissen levend te houden is er bij de boerderij een monument ter herinnering aan de wapendroppings geplaatst. De boerderij draagt nu de naam "Droppinghiem". Piet Veeninga heeft een wapencontainer die hij nog in bezit had, geschonken aan het verzetsmuseum in Leeuwarden.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Jeugdhulp Friesland op randje van faillissement

Jeugdhulp Friesland op randje van faillissement

regionaal nieuws

Surfer van Lauwersmeer gered door KNRM

Surfer van Lauwersmeer gered door KNRM






regionaal nieuws

Auto botst tegen boom bij Drachtstercompagnie

Auto botst tegen boom bij Drachtstercompagnie