7 °C

Slordig Harkema-Opeinde mild voor Houtigehage

ma 22 augustus 2016, 16.44 uur

HARKEMA - Harkema-Opeinde heeft de eerste bekerwedstrijd met 1-0 gewonnen van Houtigehage. Dat het tot het laatste fluitsignaal spannend bleef, had de thuisploeg volledig aan zichzelf te danken. Omdat er legio kansen werden gemist en er gaandeweg de tweede helft steeds slechter werd gevoetbald, bleven de Houtigehaagsters hoop houden op de gelijkmaker. Die kwam er niet, al waren de bezoekers er twee keer dichtbij.

Vanaf het beginsignaal nam “De Heide” het initiatief in handen. Al binnen de twee minuten kon Houtigehage-goalie Stefan Tuinstra ternauwernood een kopbal van Hilbrand Benedictus uit de korte hoek tikken. De thuisploeg bleef het spel dicteren maar kwam in de tiende minuut met de schrik vrij. Slordig balverlies op het middenveld deed de bal bij Nick de Roos belanden. Hij rukte op richting het Harkemaster strafschopgebied, waar keeper Fokkinga net een hand achter het vlammende schot van De Roos kreeg.

Uit de corner die volgde kon er vrij ingeschoten worden, maar de inzet mistte richting en werd gevangen door keeper Fokkinga. Harkema-Opeinde nam de teugels weer in handen en in de 18e minuut kreeg Jentje Tjepkema net wat teveel ruimte van de Houtigehaagster verdedigers. De youngster besloot zijn geluk te beproeven en met een geplaatst afstandsschot dat prachtig in de verre hoek verdween zette hij de thuisploeg op 1-0. Deze score had voor het rustsignaal minstens verdubbeld moeten worden. Eerst was het Wilbert Huitema die bij een voorzet van Wytse Couperus prima voor de man kwam en net over schoot, twee minuten later fungeerde Huitema als aangever toen hij een lange bal van Couperus terug kopte op Hilbrand Benedictus, wiens vrije schietkans hoog over verdween. In de 43e minuut vond Jentje Tjepkema vanuit de kluts slechts de grijpgrage handen van keeper Tuinstra en drie minuten later schoot Willem Spoelstra voorlangs nadat hij door Wilbert Huitema alleen werd weggestuurd.

Het spelbeeld na de hervatting bleef hetzelfde; Houtigehage in de verdrukking en Harkema-Opeinde vol op zoek naar een tweede treffer. Afstandsschoten van Jouke Spoelstra en Wilbert Huitema troffen net geen doel en ook een volley van Ronald van der Wal na een afgeslagen vrije trap werd door de uitblinkende Houtigehage-keeper prachtig tot hoekschop verwerkt. Het laatste wapenfeit van de Harkemasters kreeg gestalte in de 71e minuut.

Invaller Marc Ytsma zag zijn voorzet geblokt worden. De bal kwam hierna voor de voeten van Chris Hoeksma, die zijn listige schuiver net naast de paal zag verdwijnen. Met nog een dik kwartier op de klok en een marge van één, kregen de Hagenaren in de gaten dat er nog wel degelijk wat te halen viel op De Bosk. Te meer omdat het spelpeil van de thuisploeg steeds verder wegzakte. Harkema grossierde in te harde diepteballen, slordige breedtepasses en voorzetten die keer op keer gemakkelijke prooien bleken voor keeper Tuinstra. De eerste speler van de bezoekers die nadrukkelijk op zoek ging naar de 1-1 was Remco van der Mei. Gevaarlijk sneed hij het strafschopgebied binnen maar zijn voorzet was onnauwkeurig en kon gemakkelijk verwerkt worden door de groengele defensie. Dichter bij een doelpunt was Sikko Nijboer in de 85e minuut. Zijn poging van afstand werd door een Harkemaster been getoucheerd en plofte net over de lat. Uit de daaropvolgende corner ontstond een scrimmage waarbij geen van de Houtigehage-spelers erin slaagde de bal het beslissende tikje mee te geven.

Na 92 minuten floot de prima leidende arbiter Tjeerdsma – die op De Bosk zijn officiële seniorendebuut maakte – voor het einde. Zo bleef het dus bij die ene treffer van Jentje Tjepkema, die zijn eerste officiële wedstrijd voor “De Heide” afsloot als matchwinner. De wedstrijd tegen Houtigehage is allicht een voorbode voor wat komen gaat dit seizoen. Harkema-Opeinde zal in de vijfde klasse een handvol kwalitatief mindere tegenstanders treffen, maar als er wordt nagelaten de wedstrijd in het slot te schieten, zal dit vroeg of laat onherroepelijk tot puntverlies leiden. De volgende tegenstander is van een hele andere orde. Dinsdagavond komt Surhuisterveen – dat zaterdagavond dorpsgenoot 't Fean '58 met 1-0 terugwees – op visite op De Bosk. De 'Slach om de Feansterfeart' begint om 18.45 uur.