Account
Logo
Zoeken
12.2 °C
Foto: Geert Huisman

Verrassende zege voor Drachten in Grou

za 30 juli 2016, 19.25 uur

GROU - Verrassende zege voor Drachten in Grou

Grou- Eigenlijk was de wedstrijd waarmee het skûtsjeseizoen 2016 zaterdagmiddag traditioneel werd geopend niet bijster beklijvend. Maar voor in ieder geval één schipper en zijn bemanning was dat totaal anders. Want schipper Jeroen Pietersma en zijn mannen zullen deze 30ste juli 2016 niet licht vergeten, waarschijnlijk nooit meer.

Immers, zij waren het die na twee rondjes varen, rondjes die wel zo ongeveer twee uur in beslag namen, hun opsteker als eerste over de finishlijn bij het starteiland in het Pikmeer drukten. Drachten winnaar en dat is op zich al niet alledaags, zo vaak winnen de Drachtsters niet en zeker de etappe in Grou over het Pikmeer, door de Tynje en op en neer over de Wide Ie, is er een die telt. Ook al omdat het de eerste van serie van elf wedstrijden is. Dan wil iedereen graag winnen, iedereen wil zich laten zien, iedereen wil de verwachtingen waar maken. In de voorspellingen vooraf zullen weinigen Drachten getipt hebben als winnaar. De beide anderen op het virtuele erepodium waren Lemmer en Earnewâld, maar hun tweede en derde stek waren toch minder verrassend dan de eerste van Jeroen Pietersma.

De start in Grou is altijd een ‘hiel ochheden’, uiterst chaotisch en net zo sfeervol, met de mactige Sint Pieter als toezichthouder. Het was zaterdag in Grou in feite onverwacht goed weer, maar misschien was het weer wel té goed. Prachtig weer in deze tijd van het jaar wil nog wel eens als bijverschijnsel een chronisch gebrek aan wind met zich meebrengen en dat was wat aan deze seizoensopening schortte. Het was licht weer, maar soms viel de windkracht 1à 2 Beaufort vrijwel helemaal weg en dat betekende dat het zo nu en en dan ‘in driuwerij’ was. Een prachtig plaatje, dat wel, veertien van die machtige skûtsjes met als decor de met honderden boten en bootjes omzoomde Pikmar en de Wide Ie en dat alles geplaatst tegen een met witte ‘moaiwaarwolken’ gelardeerde lucht. Maar die wind, die liet het afweten, in die zin dat al die toeschouwers op en langs het water gehoopt hadden op een frisse bries, zeg maar een ‘topskoelte’.

De start was dit keer weer eens op de Pikmar, dat vanwege de windrichting: noord-noordoost. Leeuwarden startte te vroeg en moest terug, maar het waren Drachten en Earnewâld die prima begonnen. Later, in het eerste kruisrak op weg naar de bovenste boei bij het starteiland, voegde Lemmer zich daarbij en dat trio slaagde erin een substantieel gat te slaan met het peloton. Dat viel gedurende de eerste route in twee stukken uit elkaar en dat bekende zeven schepen voorop en zeven daar achteraan. En die kloof werd gaande wedstrijd alleen maar groter. Wie verwacht had dat met name Drachten wel terug zou vallen, kwam bedrogen uit, integendeel, de Drachtsters liepen verder weg na een pittig duel à trois met Earnewâld en Lemmer. Waar de Wide Ie meestal een lang en pittig kruisrak oplevert, was dat met de noordelijke wind niet het geval. De route ging van de Tynje richting Heechhiem en daarna naar boven naar de ingang van Sitebuorren. Het enige listige kruisrak zat hem uiteraard in de Tynje en daar ook liepen de verschillen tussen de kopgroep en de rest van het peloton behoorlijk op. Halverwege, er werden maar twee routes gevaren, was al duidelijk dat het koptrio weg zou blijven en omdat Drachten toen al had laten zien dat ze prima met deze lichte omstandigheden konden omgaan, waren Jeroen Pietersma en zijn kompanen, calamiteiten daargelaten, eigenlijk al behoorlijk zegezeker. De vreugde was immens aan boord bij Drachtsters toen het finishschot viel. Lemmer werd dus tweede en Earewâld begon ook prima door derde te worden. Thuisschip Grou lag op een gegeven moment helemaal laatste, maar Douwe Visser slaagde er alsnog in om zich op te werken tot in de middenmoot. Maandag slaat het skûtsjecircus zijn tenten op op De Veenhoop, dinsdag gaat de serie verder in Earnewâld.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering


regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt