Account
Logo
Zoeken
5.8 °C
Tbs met dwang voor opblazen flat Drachten
Foto: 112Drachten |  De flat stort enkele uren na de explosie in (archieffoto)

Tbs met dwang voor opblazen flat Drachten

do 28 juli 2016, 13.48 uur

LEEUWARDEN - De 47-jarige man die op 27 december vorig jaar in zijn flatwoning aan de Nachtegaalstraat een gasexplosie veroorzaakte waardoor een deel van de flat instortte, is donderdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De man was ontoerekeningsvatbaar, waardoor hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de explosie. Hij kan er dus ook niet strafrechtelijk voor worden vervolgd. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De Drachtster heeft verschillende psychische stoornissen, waaronder schizofrenie en een autistische stoornis. Hij heeft ook een verstandelijke beperking. Op de avond van de ontploffing had hij de gaskraan opengezet. Hij vulde een rubberboot met gas, waarmee hij volgens eigen zeggen naar de hemel wilde varen. Het sissende geluid van het gas deed hem aan water denken.

Hij had last van waandenkbeelden en akoestische hallucinaties. Hij had gezegd dat hij stemmen hoorde van God en zijn overleden moeder. Op een gegeven moment heeft hij de waterkoker aangezet om thee te zetten. Toen hij de stekker uit het stopcontact trok ontstond er een vonk waardoor de gaswolk ontplofte. De enorme klap had tot gevolg dat twaalf appartementen werden verwoest.

Later moesten nog eens zes appartementen worden gesloopt omdat ze instabiel waren. Deze week werd bekend dat de flat afgebroken zal worden en dat er nieuwe appartementen gebouwd zullen worden. De rechtbank wees aan meer dan twintig benadeelden ruim 60.000 euro aan schadevergoedingen toe. Van de in totaal 30 ingediende schadevergoedingen konden niet alle claims worden toegewezen.

Sommige waren te onduidelijk, anderen waren onvoldoende onderbouwd. De gedupeerden die niets kregen of die een te ingewikkelde vordering hebben ingediend, kunnen zich alsnog tot de burgerlijke rechter wenden. Een deel van de flatbewoners kampt nog steeds met psychische klachten en slaapproblemen. Veel slachtoffers zijn alles wat ze bezaten in één klap kwijtgeraakt.

Klik hier voor de gehele uitspraak

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
25.8%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.3%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.4%
Geen mening  
29.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen