Account
Logo
Zoeken
7 °C

Eis: celstraf voor Drachtster 'geldadviseur'

do 7 juli 2016, 17.05 uur

GRONINGEN - Een 48-jarige 'financieel deskundige' uit Drachten hoorde donderdag voor fraude en oplichting een celstraf van twee jaar cel tegen zich eisen. De zaak werd behandeld tijdens een zitting van de Noordelijke Fraudekamer in Groningen. Daarnaast vindt het openbaar ministerie (OM) dat de man vijf jaar lang een dergelijk beroep niet meer mag uitoefenen. De man was actief in Friesland, Groningen en Drenthe.

'Prachtig verhaal'
De man wist bij veel mensen grote geldbedragen los te peuteren. Dat geld zou hij investeren in een bedrijf of in een gunstig spaardepot zetten, maar het geld verdween volgens het OM in zijn eigen zak. Volgens de officier heeft de Drachtster tussen 2008 en 2015 in Makkum, 't Zand, Buitenpost, Koudum en Erica ruim 330.000 euro geïnd van cliënten. De man woonde in die periode in Buitenpost. Met het geld zou hij in risicovolle fondsen hebben belegd. Daarnaast adviseerde de adviseur hen hypotheken te laten oversluiten tegen een hoge rente en konden zijn cliënten afgekochte woekerpremies opnieuw bij hem investeren om een 'goed gevulde oude dag' te hebben.

Bij een echtpaar uit Erica ging de adviseur volgens de officier van justitie 'zo argeloos over de schreef' dat hij hun zakken leegde voor ruim 130.000 euro. Deze oplichting wist hij volgens de officier van justitie keurig te verpakken, terwijl hij wist dat de vrouw van het echtpaar ernstig ziek was.

'Roekeloze adviezen'
De man gaf volgens de officier 'roekeloze adviezen' aan cliënten om hun lopende aandelen om te zetten naar staatsobligaties. Voor de offertes gebruikte hij het briefpapier van een verzekerings- en hypotheekbedrijf in Bolsward waar hij eerder werkzaam was geweest. Om zijn geloofwaardigheid kracht bij te zetten knutselde hij bankafschriften in elkaar. Vijf particulieren vertrouwden de man volledig en vertrouwden de Drachtster hun geld toe. Dit geld ging op aan luxe artikelen en sponsorde hij ruimhartig Sportclub Heerenveen.

De zaak kwam aan het licht toen één van de gedupeerden zijn geld wilde terughalen voor een chaletje. Een ander echtpaar wilde met de kleinkinderen en families naar Disneyland. Na tevergeefse contactpogingen om een deel van hun geld terug te krijgen, toog een slachtoffer uit Makkum naar het kantoor van de financiële man. Dat stond leeg. Ook andere gedupeerden konden de man nergens meer bereiken. Deze was inmiddels met de noorderzon vertrokken.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Worden eilanders anders behandeld door de lokale politie?

Ja  
56.3%
Nee  
20.7%
Geen idee  
23.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!






ondernemend nieuws

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp





regionaal nieuws

Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts

Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts