Account
Logo
Zoeken
1.6 °C
Burgemeester Eric ter Keurs neemt afscheid
© WâldNet |  Foto: Binne Kramer | Burgemeester Eric ter Keurs heeft loco-burgemeester Doeke Fokkema de ambtsketen omgehangen: 'Maar als in augustus de brand uitbreekt, bellen ze mij.'

Burgemeester Eric ter Keurs neemt afscheid

do 30 juni 2016, 22.20 uur

BURGUM - Eric ter Keurs heeft donderdagmiddag na afloop van de reguliere raadsvergadering afscheid genomen van de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel. Per 1 september is hij officieel geen burgemeester meer. Hij droeg symbolisch 'de macht' over aan wethouder Doeke Fokkema, de eerste loco-burgemeester. Hij deed dat door Fokkema de officiële ambtsketen om te hangen. Daarna droeg hij het voorzitterschap van raad - eveneens symbolisch - over aan Hessel Bouma door hem de voorzittershamer te overhandigen. Die nam daarna plaats op de zetel van de preses, terwijl Ter Keurs aanschoof in het rijtje van wethouders.

Het woord was toen aan Hessel Bouma die als woordvoerder van de gemeenteraad de scheidende burgemeester toesprak. En dat deed
hij op de van hem bekende wijze, dus met veel humor, maar wel degelijk met een serieuze ondertoon. Een compilatie. Hessel Bouma: "Beste Eric, mijnheer de voorzitter, burgemeester. Hoewel, is dat wel de juiste
volgorde? Eigenlijk moet het zijn: mijnheer de voorzitter, burgemeester, beste Eric. Maar ja, je weet, ik ben wel vaker tegendraads."

"In de afgelopen jaren onder het bewind van Eric ter Keurs is er nogal wat veranderd in de raad van Tytsjerksteradiel. Toen je hier ruim 5 jaar geleden kwam, kregen we maandelijks nog een hele stapel papier om door te worstelen. Nu is het: de stukken staan in de app. En zo geschiedde het dat we onder jouw voorzitterschap overgingen op papierloos vergaderen. Maar er was één uitzondering: onze voorzitter had een bijzondere positie en die kreeg volgens mij een groot deel van de stukken toch nog op papier. Daarnaast kwam er nog een nieuwtje: de raadsvergaderingen zijn nu direct via internet te volgen, van Londen tot Paesens Moddergat. Jij gaat dus al uniek de annalen in vanwege die ommekeer in techniek."

"Uniek was ook de manier waarop we je vijf jaar geleden hebben ingehaald, met de pont in Wyns was dat. Uniek, want voor welke burgemeester is er ooit een transfersom betaald van vijf ton. Zelfs Reitse Ketellapper stond met zijn oren te klapperen, hij was sprakeloos en dat wil wat zeggen."

"In de jaren erna had je als burgemeester nogal wat te maken met Tsjipke Hylkema, het hoofd van de politie in deze regio, maar anders dan je voorganger die er een mocht openen, moest jij de deuren van het Burgumer politiebureau sluiten. Maar jij bent letterlijk in de deur gaan liggen en dus ging de deur niet dicht. Knap!" Daarna wees Bouma nog even op de brandweer die een reorganisatie voor de kiezen kreeg: "Jij hebt er mede voor gezorgd dat er een aanvaardbare oplossing werd gevonden." En over de samenwerking met ‘onze preferente partner’, Achtkarspelen: "Het is wennen, maar iedereen weet nu dat dat deze gezamenlijke organisatie er voor beide gemeenten is."

"Je hebt uiteindelijk besloten om je ambt als burgemeester op te geven en als vader van twee pubers een wat rustiger job te gaan zoeken." En uiteraard liet Hessel Bouma zijn toespraak vergezeld gaan van een passend cadeau: "Het is niet verstandig om ballonnetjes door te prikken,
zeker niet als er een mandje onder hangt." Een verwijzing naar het cadeau, een ballonvaart. Bouma sloot af met: "Namens de raad van deze gemeente wil ik je heel hartelijk danken voor al het werk wat je hebt gedaan en voor de manier waaop wij konden en mochten samenwerken."

En uiteraard was het laatste woord aan Eric ter Keurs zelf: "Lieve mensen, zoals u weet ben ik geen man van lange verhalen. Ik wil u allereerst mijn dank betuigen, u, als raad, maar ook het college en de ambtelijke organisatie. Ik heb hier een buitengewoon leerzame tijd mogen meemaken en bovenal een meestentijds plezierige tijd. Een burgemeester is ook een mens en u hebt getoond dat te kunnen zien, daarvoor mijn dank en waardering. U als raad worstelt zoals alle volksvertegenwoordigingen in Nederland met de eigen rol, de betekenis, en de toekomst. De democratie dienen is een zware last. We leven in een tijd van opkomend populisme, waarbij graag de illusie wordt uitgedragen dat het volk weet wat het wil, maar dat de politiek niet luistert. Het is een verleidelijk, maar vals beeld."

"In grote lijnen zijn we het allemaal met elkaar eens: we willen allemaal goed onderwijs, veiligheid, schone straten, lage lasten en aandacht voor de zwakkeren in onze samenleving. Maar hoe we die doelen bereiken, welke afwegingen we gebruiken, dát is politiek. Democratie is dat we onze meningsvorming en besluitvorming heen en weer slingeren en dat kost soms tijd. Inefficiënt op de korte termijn en soms ergerniswekkend. Maar het voordeel van een slingerbeweging is dat je op de langere termijn niet ontspoort."

"Democratie is hard werken, je nek durven uitsteken omdat je een verhaal hebt. U zit niet in de raad voor de eer of om het werk van ambtenaren over te doen. U zit in de raad omdat u een verhaal hebt, dan wel gelooft in een verhaal waar het met onze sameneving naar toe moet. Deze raad telt zeven partijen en daarmee zeven meningen en de kunst is die meningen zo onder woorden te brengen, dat er een dialoog ontstaat."

"U komt er niet mee weg om alleen de wethouders en de ambtenaren kritisch te volgen, van u wordt verwacht dat u de koers van de gemeente vorm zult geven. En dat kost veel tijd. Tot slot wil ik een oproep doen: laat een raadsvergadering geen opeenvolgende rij monologen zijn, probeer te luisteren en probeer effectief te overtuigen. En voor het overige wens ik u alles toe wat wenselijk is. Het ga u goed en… wees een beetje lief voor Achtkarspelen. Dank voor de jaren die u mij hebt gegund om uw voorzitter te mogen zijn, het ga u goed!"

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: Moet de gemeente de prijzen gelijk trekken?

Ja  
87.2%
Nee  
6.4%
Geen mening  
6.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Automobilist eindigt in greppel langs afrit N381

Automobilist eindigt in greppel langs afrit N381