Account
Logo
Zoeken
5.8 °C
Servotel in Drachten krijgt weer bewoners

Servotel in Drachten krijgt weer bewoners

wo 29 juni 2016, 10.53 uur

DRACHTEN - Het Servotel in Drachten wordt weer in gebruik genomen. In 2012 zou het gebouw nog bijna gesloopt worden omdat de 156 appartementen niet meer zouden voldoen aan de huidige normen. Zorgaanbieder ZuidOostZorg en woningcorporatie WoonFriesland wilden in 2013 het pand nog slopen voor een nieuw gebouw. Ook dit plan ging niet door.

Ongeveer een half jaar geleden zijn de eerste mensen weer gaan wonen in het Servotel. De nieuwe bewoners maken weer gebruik zorg en ondersteuning bij het zelfstandig wonen. Hun zorgvraag komt over het algemeen voort uit psychische of verstandelijke beperkingen. Er is 24 uur begeleiding aanwezig. Zorgaanbieder Aventura gebruikt momenteel vier verdiepingen. Dat kunnen er meer worden. De gemeente ziet er op toe dat de locatie én de aangeboden zorg aan de regels voldoen.

Toen Aventura in 2015 met haar activiteiten startte, was een gebruiksvergunning voor het borgen van brandveiligheid nog niet nodig omdat er toen minder dan 10 appartementen in gebruik waren. Eind vorig jaar kwam het signaal dat er meer appartementen in gebruik zijn genomen. Daar heeft de gemeente actie op ondernomen. Het pand is nu voor de vluchtveiligheid op de vier bewoonde verdiepingen in orde. Om aan alle eisen voor brandveiligheid te voldoen, moet Aventura de komende maanden nog een aantal maatregelen uitvoeren.

Flat blijft zorgflat
Het Servotel had en houdt de bestemming Wonen-wooncentrum, die wonen en zorg toestaat. Er is in het verleden en ook recent door marktpartijen aan de gemeente gevraagd om de bestemming te wijzigen in alleen 'wonen'. Het college heeft onlangs besloten dat niet te doen. In theorie zou een wijziging van de bestemming in 'wonen' een flinke hoeveelheid goedkopere woningen aan de sociale voorraad toevoegen. Daaraan is op dit moment ook wel behoefte. Het gaat dan wel om een structurele toevoeging. Deze oplossing lijkt handig voor de korte termijn, maar verstoort de effecten op de woningmarkt op de langere termijn. De behoefte aan dit type kleinere appartementen gaat de komende tijd afnemen en de groei van het aantal huishoudens is ook eindig. Het college werkt daarom aan tijdelijke goedkopere huisvestingsmogelijkheden samen met de corporaties.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
25.8%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.3%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.4%
Geen mening  
29.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen