Account
Logo
Zoeken
7 °C

40 kilo illegaal vuurwerk: hoogste werkstraf

di 28 juni 2016, 14.00 uur

LEEUWARDEN - Dat was schrikken voor de 53-jarige verdachte uit De Westereen, toen officier van justitie Siebren Buist vertelde wat voor straffen er staan op het bezit van illegaal vuurwerk. De justitiële sancties liegen er niet om. Voor de partij vuurwerk die eind 2014 bij de Westereender werd aangetroffen staan - op papier - 16 maanden cel. Op 23 december 2014 vond de politie in de woning van de man een partij van 40 kilo illegaal vuurwerk: signaalraketten, lawinepijlen, Super Cobra's, mortierbommen.

De politie kwam de Westereender op het spoor na een aantal anonieme tips. De man verkocht ook legaal spul, maar hij had er een handeltje bij. Hij had een viertal vaste afnemers, vertelde hij aan rechter Klaas Bunk. Een van die klanten, een 27-jarige man die momenteel in het buitenland verblijft, moest ook terechtstaan. Hij was niet op de zitting verschenen. De Westereender wilde niet zeggen waar hij het vuurwerk had gekocht.

'Je komt ze tegen, er worden geen namen genoemd', zei hij. Over de gevolgen van de illegale handel had hij niet echt nagedacht, en dus ook niet over wat voor soort straffen er op staan. 'Als hij het van tevoren had geweten, had hij zich wel twee keer achter de oren gekrabd', vermoedde de officier. Buist hield er rekening mee dat de Westereender geen strafblad had en dat hij op de zitting overkwam als 'een nette huisvader'.

De officier eiste de maximale werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Dat was toch nog schrikken. 'Dat is fors', reageerde de Westereender. Toch nam de rechter de eis over. De man die vuurwerk had gekocht, werd bij verstek veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en drie maanden voorwaardelijk. Bij hem trof de politie beduidend minder vuurwerk aan: hij had een partijtje mortierbommen, 9 lawinepijlen en 13 Super Cobra's gekocht.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369


regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal


Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
27%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
18%
Geen mening  
27.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen