Account
Logo
Zoeken
8.6 °C

Overval op vrachtwagenchauffeur: eis 4 jaar

do 23 juni 2016, 20.00 uur

LEEUWARDEN - Officier van justitie Roelof de Graaf heeft donderdag bij de Leeuwarder rechtbank vier jaar cel geëist tegen vier Groningers die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de (mislukte) overval op een 44-jarige vrachtwagenchauffeur, in de vroege ochtend van 2 februari in Kollumerzwaag. De verdachten, een 23-jarige tweeling uit Appingedam en twee inwoners van de stad Groningen (23 en 28 jaar) ontkennen. Een toelichting gaven ze niet, ze beriepen zich op hun zwijgrecht.

De vrachtwagenchauffeur werd 's ochtend vroeg vlakbij zijn woning overvallen door vier mannen die getooid waren met bivakmutsen. Een van de overvallers probeerde de chauffeur pepperspray in de ogen te spuiten. Dat mislukte, waarschijnlijk als gevolg van de harde wind. De chauffeur schreeuwde om hulp en sloeg met een aktetas en een koelbox om zich heen. Toen de man ten val kwam, gingen de overvallers er met de koelbox vandoor. Daar zat niet zo veel in, het contante geld dat de chauffeur altijd bij zich had, zat in de aktetas.

De verdachten werden tien minuten later aangehouden, tussen Feanwâlden en Quatrebras. In hun auto werd het deksel van een koelbox gevonden, de box lag in De Westereen in de berm. Het deksel dat in de auto lag, matchte bij de koelbox van de chauffeur. Op aanwijzingen van een passerende fietser werd 100 meter van de plek waar de auto was aangehouden een wapen gevonden. Op het wapen zat DNA-materiaal van een van de broers.

Op de koelbox zat ook DNA-materiaal -wel een onvolledig profiel- van een van de tweelingbroers. Maar er was meer bewijsmateriaal dat maakte dat de officier 'de volle overtuiging' had dat de vier mannen die voor hem zaten de overval hadden gepleegd. In de auto van het viertal werden bivakmutsen gevonden, de een na laatste bestemming in het navigatiesysteem van de Groningers was Kollumerzwaag en de weg waar de verdachten werden aangehouden was volgens de officier 'de meest logische vluchtroute richting de grote weg'.

In een telefoongesprek vanuit de gevangenis zou een van de verdachten details hebben gegeven over de overval. De Graaf sprak van 'een laffe overval'. Hij stelde de overval op dezelfde hoogte als een woningoverval. 'Dit is criminaliteit die er toe doet', aldus de officier. Het slachtoffer heeft nog altijd last van wat hem is overkomen. Hij heeft er zowel fysieke als geestelijke klachten aan over gehouden, zijn gevoel van veiligheid is hij kwijt. Hij wil 2000 euro smartengeld van de verdachten.
De rechtbank doet op 7 juli uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost