Account
Logo
Zoeken
13.5 °C

Oostrumer ramde pui GGZ-gebouw met trekker

do 16 juni 2016, 13.30 uur

LEEUWARDEN - Officier van justitie Petra Hoekstra wil dat een 42-jarige inwoner van Oostrum voor de duur van een jaar verplicht wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting. Hoekstra deed die eis donderdag aan het eind van de behandeling van de strafzaak tegen de Oostrumer. De man was vanaf november vorig jaar zeer waarschijnlijk verantwoordelijk voor een aantal incidenten, waarbij het GGZ in Dokkum en een personeelslid lijdend voorwerp waren.

In de nacht van 11 op 12 november had de Oostrumer met een trekker de schuifpui van het GGZ-gebouw beschadigd. Ook raakten twee GGZ-auto's -eigendom van Friesland Lease- en twee papiercontainers beschadigd. Op het terrein werden sporen van tractorbanden aangetroffen. Hoogstwaarschijnlijk is de verdachte bezig geweest, hij verplaatst zich altijd met een trekker. Bovendien pasten de beschadigingen bij de voorlader van de trekker van de Oostrumer.

De man kon zich er niets meer van herinneren. Hij had een huisverbod gekregen. Na een aantal incidenten was hem de toegang tot het GGZ-gebouw ontzegd. Hij was daar in behandeling. Ook heeft hij een medewerker van het GGZ, zijn case manager, gestalkt. Hij is verschillende malen met de trekker bij de vrouw in de straat geweest. Bij hem thuis werden spullen, onder andere een laptop en een dongel, aangetroffen die eigendom van waren van de case manager.

De Oostrumer had de spullen buitgemaakt bij een inbraak, begin januari. Ook toen had hij een paar auto's beschadigd. Hij had tegen de politie gezegd dat hij zich niet begrepen voelde door het GGZ en door de case manager. De vrouw werd erg bang van het onvoorspelbare gedrag van de Oostrumer, die haar ook zou hebben bedreigd. Hij zei dat de dingen die hij had gedaan 'in een waas' waren gebeurd. Dat werd in feite bevestigd door een psychiater en een psycholoog: de Oostrumer zou meestal volledig ontoerekeningsvatbaar zijn geweest.

De deskundigen adviseerden een intensieve klinische behandeling. De officier ging bij alle feiten uit van volledige ontoerekeningsvatbaarheid. Hoekstra verzocht de rechtbank de verdachte te ontslaan van alle rechtsvervolging. Zij wil wel dat de man voor een jaar verplicht wordt opgenomen. De Oostrumer wil het liefst op ambulante basis behandeld worden bij een instelling in Leeuwarden, waar hij eerdere positieve ervaringen mee heeft. Hij wil het liefst thuis op de boerderij blijven. De Leeuwarder rechtbank doet op 30 juni uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Poll: Wat vind jij de beste bijdrage van de EU voor jou?

De euro! Geen gedoe met geld op vakantie  
36.5%
Vrij reizen en werken in EU-landen  
31.7%
Miljardenbijdragen voor regionale ontwikkeling  
8.7%
Gezamenlijke aanpak migratie / klimaatbeleid  
23%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




kwijt / misdaad in je straat

Gestolen fiets in Drachten

Gestolen fiets in Drachten

regionaal nieuws

Drama in Drachten: zelfdoding op openbare plek

Drama in Drachten: zelfdoding op openbare plek