Account
Logo
Zoeken
14.5 °C

Officier: 'Transportbedrijf had wurgcontracten'

di 7 juni 2016, 14.20 uur

LEEUWARDEN - Tegen voormalig transportondernemer Dick van der Aart uit Drachten is dinsdag bij de Leeuwarder rechtbank een boete van 10.000 euro en werkstraf van 240 uur waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar geëist. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) het bedrijf van Van der Aart verbintenissen aan met chauffeurs die weliswaar scherp concurrerend waren, maar waardoor de chauffeurs financieel in de problemen kwamen.

Het bedrijf had een constructie bedacht waardoor volgens het OM alle kosten, zoals onderhoud van de truck, verzekeringen en brandstof, in feite voor rekening van de chauffeurs kwamen. De chauffeurs verhuurden hun trucks aan Van der Aart en ze waren tegelijk in loondienst. Voor een aantal chauffeurs liepen de kosten zo hoog op dat ze het financieel niet meer konden bolwerken.

Officier van justitie Wil Frank sprak van 'wurgcontracten'. De chauffeurs stonden bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als zelfstandig ondernemer, maar ze maakten gebruik van de bedrijfsvergunning van Van der Aart. En dat mag niet. Advocaat Tjalling van der Goot stelde dat het OM niet-ontvankelijk is.

Een bedrijfsvergunning ter beschikking stellen van derden is geen misdrijf maar een overtreding. Op overtredingen staat een verjaringstermijn van drie jaar. Die termijn is volgens Van der Goot ruimschoots overschreden. Het transportbedrijf is in mei vorig jaar op verzoek van Van der Aart failliet verklaard.
De Leeuwarder rechtbank doet op 21 juni uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Gele shovel gestolen in Drachten

Gele shovel gestolen in Drachten