Account
Logo
Zoeken
6.2 °C

Tolsma sluit periode De Wâlden af met verlies

ma 30 mei 2016, 9.53 uur

OENTSJERK - "Scheids, mag ik een wissel? Ik wilde eigenlijk jou wisselen, maar dat kan zeker niet?", grapt trainer Peter Tolsma richting de arbiter van dienst. Hoewel het vooral een leuke opmerking is tijdens het duel met koploper KVZ, schuilt in die uitlating de kern van de werkwijze waarmee Tolsma twee jaar lang de leiding had bij De Wâlden. Het liefst heeft hij overal invloed op en van werkelijk iedereen vraagt hij het uiterste. Óók in zijn laatste wedstrijd gaat hij weer tot het randje, al kan hij een overwinning en dús het kampioenschap van KVZ nét niet voorkomen: 14-15.

Terwijl de spelers van KVZ juichend het veld inrennen meteen na het laatste fluitsignaal, beseft Tolsma dat zijn laatste wedstrijd als trainer van De Wâlden erop zit. Even is er het contact met teambegeleidster Doete Kloosterman, zijn trouwe rechterhand. Een knipoog van haar naar hem. Twee jaar lang keihard werken, vol passie en power, zit er dan toch echt op.

,,Maar ik heb alles gedaan om het maximale eruit te halen", vertelt Tolsma. ,,Over mijn eerste jaar ben ik zeer tevreden, dat was een goed seizoen. Dit jaar had het beter gekund, daar ben ik niet tevreden over. Als wij écht optimaal hadden gepresteerd, waren we in de zaal kampioen geworden. Daar ben ik van overtuigd. Daarbij kijk ik ook naar mezelf; het laatste jaar had ik soms tijd tekort om alles optimaal te communiceren en voor te bereiden. Over de hele periode ben ik wél tevreden met de individuele ontwikkeling van de spelers.”
De werkwijze Tolsma is duidelijk: keihard trainen, fit zijn en heel hard werken. Hij vraagt veel van zijn spelers, maar geeft óók veel. ,,Helaas had ik weleens het gevoel dat ik er minder voor terugkreeg dan ik er zelf in investeerde. Niet iedereen was even fanatiek als ik, daar had ik moeite mee. Als ik video-analyses maak en daar wordt niets meegedaan, dan heb ik niet de tijd er voorover om dat weer te doen. Een verschil in fanatisme."

Dus besloot hij het na dit seizoen mooi is geweest bij De Wâlden. Want naast zijn job als korfbalcoach, is hij óók trainer bij kaatsvereniging Puur Passie én werkt hij fulltime. Er ontstond het afgelopen jaar zo nu en dan een gebrek aan tijd. ,,Mijn vrouw en mijn zoon heb ik het afgelopen jaar door alle drukte weleens verwaarloosd, dat ga ik rechtzetten.” Tolsma slikt en heeft het even moeilijk. Óók dat is Tolsma. Ongelofelijk fanatiek, hij doet alles met zijn hele ziel en zaligheid. Dat is meer dan bewonderingswaardig.
Desondanks had hij toch graag een derde jaar volgemaakt. ,,Want het kost tijd voor je spelers leert kennen. In het derde jaar hadden we er meer uit kunnen halen. Vanwege de beschikbare hoeveelheid tijd moest ik kiezen en nog een jaar alles opzij zetten met het gevoel dat ik niet alles terugkrijg, past niet in mijn schema. Maar ik heb een prachtige tijd gehad en veel nieuwe lieve mensen ontmoet bij De Wâlden."

In de laatste minuten was er ondanks de spanning ook ruimte voor het afscheid van veel spelers. Sip Mulder en Linda Schingenga kregen een na de rust een publiekswissel, terwijl ook Theun Linthof en Grytsje Kramer eindigden met welverdiende afscheidsbloemen in hun handen. Na het duel was er ook het afscheid van Popke Wijma (trainer De Wâlden 2), Emmy Jongsma en teambegeleidster Doete Kloosterman. Tolsma's afscheid komt dus niet alleen. Met een lach en een traan eindigt zijn termijn na twee jaar. En hoewel er volgend jaar met Sake Koelma een nieuwe trainer komt, blijft het fanatisme van Tolsma de komende jaren nog nagalmen in Tietjerk en omstreken. Maar dan waarschijnlijk in beperktere mate.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
78%
Heel misschien wordt het nog wat....  
2.7%
Ik hoop dat het doorgaat!  
19.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie