Account
Logo
Zoeken
12.3 °C

Rechter: 'We zitten hier niet in Texas'

vr 27 mei 2016, 17.35 uur

LEEUWARDEN - Twee keer trad een 18-jarige inwoner van Oudega (Sm.) op als chauffeur voor een kennis en beide keren bracht hij zichzelf daarmee in de problemen. Zelf dacht de Oudegaster dat hij misschien te goed is voor deze wereld. 'Uiteindelijk denk ik dat ik het te goed wil doen, dat ik iedereen wil helpen. Zo zijn wij thuis opgevoed', zei de Oudegaster vrijdag tegen rechter Bert Dölle. Wellicht dat het feit dat hij een autistische stoornis heeft ook invloed heeft op zijn beoordelingsvermogen.

Zo reed hij op 25 oktober de ex-vriend van zijn zus naar Twijzelerheide, naar de woning van zijn zus. De ex-vriend, een 20-jarige Drachtster, had teveel gedronken en dus was de Oudegaster maar achter het stuur gestapt. Maar op de achterbank van de auto lag wel een luchtbuks, waarmee de Drachtster zijn ex bedreigde. 'De eerste de beste die uit zijn woning komt, schiet ik dood', had hij geroepen, terwijl hij het wapen op zijn ex richtte. Die schrok zich wezenloos.

Zij herkende de buks: die was van haar broer, had ze tegen de politie gezegd. De Oudegaster zei dat hij van niets wist. De Drachtster zei dat hij naar Twijzelerheide was gegaan om te praten. Zijn ex zou hem nog geld schuldig zijn. Dölle had de indruk dat hij andere motieven had: hij wilde zijn ex bedreigen. 'Dit verwacht je toch niet van een volwassen man. We zitten hier niet in Texas denk je dan', zei Dölle. Volgens de ex de Drachtster het niet verkroppen dat ze een nieuwe vriend had.

Op 9 januari bracht de Oudegaster zichzelf opnieuw in de problemen. Ditmaal had hij een vriendin naar Reduzum gereden, de vrouw had zelf geen rijbewijs. Het liep wederom uit de hand. Bij een plaatselijk café kreeg de Oudegaster een klap en trapte iemand een deuk in de portier van zijn auto. Vervolgens zou hij zeker vijf keer met zijn auto op een groepje cafégangers zijn ingereden. Dat zou met behoorlijke snelheden gepaard zijn gegaan.

De rechter vond dat beide feiten -het dreigen met de buks en het inrijden op een groep mensen- even ernstig waren. Hij deelde dan ook tweemaal dezelfde straf uit. Zowel de Drachtster als de Oudegaster moeten 100 uur gratis werken. De proeftijd duurt twee jaar, zolang hangt hen ook nog een voorwaardelijke werkstraf van 50 uur boven het hoofd. Voor het in het openbaar gebruiken van de buks moet de Drachtster een boete van 170 euro betalen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Brandweer blust brand in plezierjacht

Brandweer blust brand in plezierjacht

Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
68.4%
Ja, op aanvraag  
14.1%
Nee  
17.6%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin





regionaal nieuws

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk