Account
Logo
Zoeken
8.2 °C

Foto: Binne Kramer | Ellen Bruins Slot legt aan de raad uit wat het initiatief-voorstel aangaande zondagsopening van de PvdA en de VVD precies inhoudt. Haar partijgenoot Margot Erkelens luistert mee

Koopzondag T-diel: voor 13, tegen 10

vr 27 mei 2016, 12.23 uur

BURGUM - Donderdagavond tijdens de maandelijke gemeenteraadsvergadering viel uiteindelijk de discussie tussen voor- en tegenstanders van de zondagsopening van winkels uit in het voordeel van de voorstanders. De uitslag van de hoofdelijke stemming was 13 voor en 10 tegen. PvdA , VVD, GrienLinks en GBT stemden unaniem vóór, waar CU en CDA net zo unaniem tégen waren. Alleen de FNP was verdeeld, daar was geen sprake van ‘partijdiscipline’, de individuele raadsleden vroegen en kregen de vrijheid om op persoonlijke titel te stemmen. En dat was een dead heat: twee vóór en twee tégen. En dus kon voorzitter burgemeester Eric ter Keurs concluderen dat de winkels voortaan ook op zondag open mogen.

Wanneer de regeling, of eigenlijk de opheffing van het bestaande verbod daadwerkelijk ingaat, kon hij nog niet zeggen. Maar er zal een ‘luwe vorm van handhaving’ worden toegepast. Lees: er wordt niet opgetreden tegen winkeliers die hun zaak voor de officiële datum alsnog open stellen.

Duidelijk
Een duidelijk besluit dus en eigenlijk was in de voorafgaande discussie al duidelijk geworden hoe de hazen zouden lopen. De standpunten van de verschillende fracties waren al eerder naar voren gebracht, eigenlijk was alleen de daadwerkelijk stemming nog spannend, omdat de FNP had aangekondigd om de fractieleden vrij te laten in hun keuze.

Het debat werd geopend door een inspreker, de heer Van der Berg die namens de voorstanders het woord voerde. Hij was uiteraard vóór, en wel op basis van, zoals hij het noemde, ‘rjocht dwaan oan de ûntwikkelings yn de mienskip’. “Dit is net tsjin te hâlden”, aldus de spreker, maar hij toonde respect voor de tegenstanders. "Tytsjerksteradiel is gjin enklave, der wurdt no ek al in protte kocht op snein", waarmee hij refereerde aan het koopgedrag van veel mensen op internet. Na hem was het woord aan Jan van der Kooi als kaderlid van het CNV. Hij waarschuwde voor de gevaren van de 24/7 economie en hij vroeg zich ook af of de gemeente wel over dit soort zaken gaat: "Eins is dit foarbehâlden oan de sosjale partners." Hij riep de raadsleden op bij zichzelf te rade te gaan: "Tink der oer nei, soe ik dit sels wolle."

Initiatief-voorstel
Het was Ellen Bruins Slot van de PvdA die mede namens de VVD een initiatief-voorstel te berde bracht waarin de winkelopening op zondag geheel werd vrijgelaten: "Gronden voor een verbod zijn er niet meer, we moeten dit aan de gemeenschap overlaten, zij moeten zelf in alle vrijheid besluiten." Ze had er begrip voor dat ‘er ook iets verloren gaat’ en dus ‘is er een zorgvuldige afweging gemaakt’. Brigitta Scheepsma zei als Grienlinkser tegen de 24-uurs economie te zijn, maar ook zij vroeg zich af of dit wel een taak van de gemeente is. Zij en haar collega Dirk van der Wal waren vóór.

Hessel Bouma zocht het in een compromis: “Foar guon is dit de ferfulling fan in winsk, foar guon oaren in teloarstelling.” Hij gaf de raad in overweging voor een compromis te kiezen: alleen opening op zondag van 12 tot 17 uur. Hij diende daartoe ook een amendement in, maar dat haalde het niet. Nynke Koopmans van de VVD vond dat de overheid zich zo min mogelijk zou moeten bemoeien ‘mei sokke dingen’. “De ûndernimmers en it publyk moatte sels beslisse.” Frans Haenen was net zo mordicus tegen als Nynke Koopmans vóór was: “Er is geen aanleiding om te veranderen, we hebben een collectief rustmoment nodig, we moeten niet toe naar een houding van laat maar lopen, laat het maar aan de markt over.” Piet Reitsma meldde nog eens dat zijn FNP ‘ferdield is en ferdield stimme sil.” Zijn partijgenoot Wijbe Postma vond dat ‘de miening fan de grutte lanlike bedriuwen te bot trochklinkt’, hij was tegen.

Er was daarna nog een pittige inhoudelijke discussie tussen Frans Haenen (CDA) en Ellen Bruins Slot (PvdA), maar de standpunten van beiden veranderden daar niet door. In de tweede termijn kwamen er in feite geen nieuwe gezichtspunten naar voren en dat betekende dat er gestemd werd, eerst over het amanedement van GBT en daarna over het inititiatief-voorstel van VVD en PvdA. De ‘polderoplossing’ van Hessel Bouma haalde het niet en toen de stemmen geteld waren bij de tweede stemming, was het duidelijk: de winkel mogen in het vervolg op zondag open. De grote delegatie ondernemers die de publieke tribune bijna volledig vulde kon tevreden zijn, althans waar het de voorstanders betrof.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Brandweer blust brand in plezierjacht

Brandweer blust brand in plezierjacht

Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
66.4%
Ja, op aanvraag  
15.8%
Nee  
17.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin





regionaal nieuws

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk