Account
Logo
Zoeken
7.1 °C

Coalitie onvermurwbaar tegen koopzondag

do 26 mei 2016, 10.58 uur

DRACHTEN - In de huidige collegeperiode komt er geen koopzondag in Smallingerland. Zoveel is duidelijk geworden na de speciale raadsvergadering van woensdagavond.

De verruiming van de winkeltijdenverordening was een initiatief van de Eerste Lokale Partij (ELP), na een petitie vóór de koopzondag. ,,Ik sta hier met plaatsvervangende schaamte. Deze coalitie zal niet meegaan met de wens voor een verruiming van winkeltijden. Wat heeft deze coalitie tegen onze winkeliers? Wat is zondagsrust en voor wie? Waarom nu wegdraaien en met de rug naar de ondernemers staan en morgen weer krokodillentranen huilen?”, waren de kritische vragen van ELP-voorman Yntze de Vries.

Fractievoorzitter Pieter van der Zwan van coalitiepartij ChristenUnie gaf aan dat zij principieel tegen de koopzondag zijn. ,,We zien dat ondernemers het zwaar hebben. Wij maken onze eigen afwegingen en daar doen we niet makkelijk of licht over. Voor ons is het maatschappelijk perspectief van belang. In Smallingerland is geen koopzondag en dat is ons heel wat waard.” De partij wil vasthouden aan de afspraken in het coalitie-akkoord en kondigde aan dat ook over twee jaar de koopzondag voor haar een strijdpunt is.

SP'er Ramon Vos gaf aan dat er in zijn achterban verschillend over het onderwerp wordt gedacht. ,,Maar we hebben het coalitie-akkoord niet voor niets getekend.” Naar aanleiding van de enquête waaruit blijkt dat 98 procent van de winkeliers tegen de koopzondag is. ,,Wij zijn met een mooie groep het centrum in gegaan en vonden dat beeld niet terug. Eerder is zestig procent van de winkeliers voor en bij de werknemers juist zestig procent tegen”. D66 en PvdA zijn voorstanders van de koopzondag maar houden zich ook aan de afspraken in het coalitie-akkoord.

De FNP is een partij, die niet in de college zit maar wel tegen de koopzondag is. ,,Yn myn eagen wurdt te maklik sein dat as jo gjin foarstanner fan de keapsnein binne, jo tsjin de ûndernimmers binne”, aldus fractievoorzitter Durk Oosterhof. Hij gaf aan tegen de 24 uurs economie te zijn en de zondag te zien als een rustpunt. Ook GroenLinks staat op dat standpunt, maar is toch voor de koopzondag. ,,Wij zijn absoluut niet blind voor de belangen in het midden- en kleinbedrijf. We willen de koopzondag graag aan de ondernemers overlaten. Toch denken wij dat dit maar een deel van de oplossing is. Het centrum moet bruisen en daar moet meer voor gebeuren, anders gaat het niet werken”.

ELP'er Yntze de Vries: ,,De ondernemers kunnen concluderen dat de koopzondag niet meer en minder is geweest dan wisselgeld voor de college-onderhandelingen”.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap

regionaal nieuws

Stroomstoring treft regio Eanjum

Stroomstoring treft regio Eanjum

regionaal nieuws

'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'

'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding



regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver